Після затяжної перерви українські шаблістки знову піднялися на п’єдестал командного турніру

22.06.2018
Після затяжної перерви українські шаблістки знову піднялися на п’єдестал командного турніру

Український квартет шаблісток у складі Вороніної, Харлан, Комащук і Бакастової виграв «срібло» ЧЄ-2018. (Фото з сайта www.nffu.org.ua.)

Очікування вітчизняних шанувальників фехтування справдилися — лідери української збірної не підвели. Можливо, комусь і хотілося більшого: аби шпажист Богдан Нікішин та шаблістка Ольга Харлан на чемпіонаті Європи в Сербії взяли медалей по максимуму.
 
Утім і скромнішому доробку, думається, всі раді. Попереду в сезоні ще чемпіонат світу — й, традиційно, саме на ньому найбільше концентруються спортсмени.
 
А в Нові-Сад Нікішин узяв індивідуальну «бронзу», обмежившись при цьому участю в чвертьфіналі командних баталій.
 
Тоді як Харлан, навпаки, відверто скромно виступивши в особистих змаганнях, реабілітувалася в змаганнях національних квартетів. 
 
Варто відзначити, що українські шаблістки вперше з листопада 2016 року піднялися на п’єдестал пошани міжнародного командного турніру. Коли півтора року тому «синьо-жовті» на етапі Кубка світу в Орлеані виграли «срібло», лідер української жіночої шаблі Ольга Харлан саме розпочинала реабілітацію після перенесеної операції на плечі.
 
Тоді в США за «синьо-жовтих» фехтували Олена Вороніна, Олександра Мамонтова, Ольга Жовнір та Олена Прокуда. Щоправда, залишившись без лідера, ні стабільного результату, ні стабільного складу синьо-жовта четвірка не мала. Не повернувся до команди українських шаблісток високий результат й одразу після повернення Харлан на фехтувальну доріжку. Щоправда, на чемпіонаті світу-2017 титулованій миколаївці вдався «золотий» камбек в особистих змаганнях. Натомість чекати чергового сходження на командний п’єдестал Харлан довелося трохи довше.
 
Свій шлях до «срібла» ЧЄ-2018 українські шаблістки у складі Ольги Харлан, Юлії Бакастової, Олени Вороніної та Аліни Комащук розпочали з упевненої перемоги над збірною Великої Британії — 45:27.
 
Далі, не без проблем здолавши Угорщину (45:41) та Італію (45:42), «синьо-жовті» дісталися фіналу з росіянками, в якому найбільш пам’ятною стала заключна «міні-дуель» між давніми суперницями — Харлан та Софією Великою, котра завершилася з рахунком 15:5 на користь українки. Утім  загальна перемога — 45:30 — дісталася російським шаблісткам.
 
Хоча після програного фіналу вітчизняні фехтувальниці випромінювали радість та задоволення. «Я просто рада повернутися до медальних виступів у команді», — написала в своєму «Інстаграмі» Харлан, яка, до слова, виграла 19-ту за ліком медаль чемпіонату Європи.
 
Щодо команди вітчизняних шпажистів на чолі з Богданом Нікішиним, яка принесла Україні єдину нагороду на минулорічному чемпіонаті Європи в Тбілісі, то в Нові-Сад нашим хлопцям захистити віце-чемпіонське звання не вдалося. Хоча, слід визнати, в порівнянні з попереднім єврофорумом склад українського квартету змінився наполовину. У підсумку, Богдан Нікішин, Ігор Рейзлін, Володимир Станкевич та Роман Свічкар обмежилися участю в чвертьфіналі, де по­ступилися одним балом італійцям — 15:16.