Лідер української збірної шпажистів утретє поспіль піднявся на п’єдестал чемпіонату Європи

19.06.2018
Лідер української збірної шпажистів утретє поспіль піднявся на п’єдестал чемпіонату Європи

У нинішньому сезоні шпажист із Дніпра Богдан Нікішин (праворуч) демонструє напрочу удале фехтування. (Фото прес-служби Федерації фехтування Дніпропетровської області.)

Далеко вже не перший рік українська фехтувальна збірна центрується навколо іменитої та титулованої шаблістки Ольги Харлан.
 
У нинішньому сезоні компанію триразовій призерці Олімпійських ігор на п’єдесталах престижних міжнародних змагань регулярно складає досвідчений шпажист Богдан Нікішин.
 
У свої 38 років представник Дніпра має непоганий послужний список, проте так, аби у світовому рейтингу піднятися на високе друге місце, — подібного кар’єрного злету Нікішин досяг уперше.
 
Закономірно, що саме зі сподіваннями на успіх обох цих вітчизняних фехтувальників — як в особистих змаганнях, так і командних — і вирушала збірна України на чемпіонат Європи до Сербії. 
 
Перша частина п’ятиденного турніру присвячена баталіям за персональні відзнаки, й лідери української збірної у покладених на них медальних очікуваннях не підвели.
 
Точніше сказати, високе реноме фаворита підтвердити вдалося лише Нікішину, тоді як лідер світового протоколу шаблісток Харлан свої змагання завершила лише на скромному десятому місці.
 
Успішно подолавши груповий етап, з перемоги розпочала Ольга й раунд «плей-оф». Проте після виграшу дуелі у німкені Анни Лімбах (15:9), Харлан несподівано поступилася румунці Бьянці Паску (10:15).
 
При цьому краще з українських шаблісток на ЧЄ-2018 виступила Аліна Комащук, котра дійшла до чвертьфінальної стадії, де програла другому номеру посіву — француженці Сесіль Берде (8:15).
 
А от Богдан Нікішин загалом утретє поспіль піднявся на європейський п’єдестал. У 2016 році в польському Торуні він здобув «бронзу», минулого року в Тбілісі разом iз командою розжився «сріблом». Європейський форум у Нові-Сад приніс Нікішину ще одну персональну «бронзу».
 
За регламентом, кожен єврофорум розпочинається з кваліфікаційного групового раунду, й відбір ЧЄ-2018 українець пройшов, вигравши в своїй «пульці» чотири з шести поєдинків.
 
Стадію «на виліт» другий за рейтингом шпажист планети розпочав iз перемоги над угорцем Жомбором Баньяї (13:8). Далі були звитяги над росіянином Вадимом Анохіним (11:7), італійцем Марко Фікером (3:2) та німцем Лукасом Беллманном (15:12).
 
У півфіналі на нашого співвітчизника чекала зустріч iз дворазовим чемпіоном світу Миколою Новосьоловим з Естонії, яку Нікішин програв iз різницею в один укол — 9:10.
 
На континентальному рівні поєдинків за «бронзу» не проводять, відтак разом iз німцем Ричардом Шмідтом на церемонії нагородження українець Нікішин піднявся на третю сходинку п’єдесталу. При цьому кривднику нашого шпажиста, в підсумку, дісталося «срібло». «Золото» ж в активі француза Янніка Бореля.