Фонтан сюрпризів: чинні чемпіони світу з футболу німці сенсаційно програли мексиканцям

19.06.2018
Фонтан сюрпризів: чинні чемпіони світу з футболу німці сенсаційно програли мексиканцям

Захищаючи титул чемпіона світу, збірна Німеччини виявилася не готовою до мексиканських «сюрпризів». (Фото з сайта www.dfb.de.)

Місячний футбольний марафон, який на час групового етапу чемпіонату світу триватиме в режимі «нон-стоп», розпочався з розгромної перемоги господарської збірної над скромною командою Саудівської Аравії — 5:0.
 
У матчі-відкритті молода російська команда не залишила шансів відвертому аутсайдеру своєї групи, котрий, до слова, кілька місяців тому, в процесі своєї підготовки до «мундіалю», зіграв унічию зі збірною України.
 
Примітно, що для команди-господарки ЧС-2018 поєдинок проти саудитів був першим із часу її участі в фінальній частині Євро-2016 офіційним поєдинком, де, нагадаємо, росіяни відзначилися невиразною грою на футбольному полі та агресивною поведінкою фанатів поза межами французьких стадіонів.
 
Наслідком того провалу у Франції для збірної Росії стала серйозна кадрова чистка. Утім, наскільки дієвими видалися кроки нинішнього наставника Станіслава Черчесова з оновлення колективу, покажуть два наступні поєдинки росіян у групі А — проти Єгипту та Уругваю.
 
Очне побачення представників африканського та південноамериканського футболу завершилося мінімальною перевагою Суареса та К°.
 
Щоправда, в тому поєдинку за єгипетських «фараонів» не грав їхній лідер Мохамед Салах, який так і не встиг повністю відновитися після травми плеча, отриманої у київському фіналі Ліги чемпіонів.
 
Але до гри з господарями «мундіалю» забивний форвард «Ліверпуля» та збірної Єгипту має підійти в повній готовності — в останні дні Салах уже тренувався на рівних зі своїми партнерами, розуміючи, що друга поспіль поразка в групі позбавить його команду шансів на участь у «плей-оф».
 
Із невеселими думками про майбутнє команди на ниніш­ньому світовому форумі завершили свій дебютний поєдинок на ЧС-2018 чинні чемпіони планети — німці. Їхнє протистояння зі збірною Мексики завершилося сенсаційним фіаско — 0:1.
 
«Усі казали, що виграємо ми, але мексиканці нас здивували», — заявив капітан і воротар «бундестім» Мануель Нойєр.
 
У порівнянні з тріумфальним «мундіалем»-2014 у Бразилії в розпорядженні головного тренера німецької «машини» Йоахіма Льова залишилися багато старих виконавців.
 
Утім без Філіпа Лама, Бастіана Швайнштайгера, Мирослава Клозе та Маріо Гьотце збірна Німеччини не виглядає так грізно, як раніше.
 
Простежувалося це в шести зіграних перед ЧС-2018 поєдинках, у яких підопічні Льова здобули лише одну перемогу, проявилися слабкі місця «бундестім» і в дебюті «мундіалю».
 
«Минулі планетарні форуми збірна Німеччини, традиційно, розпочинала з перемоги. Але ми повинні змиритися з фактом невдачі. Попри розчарування спробуємо зробити швидкі висновки», — наголосив Льов.
 
Не надто вдалим видався старт і для інших фаворитів турніру. Свої стартові матчі у групах не виграли, хоча й не програли — аргентинці, бразильці та іспанці.
 
Здобути три очки «біло-блакитним» (у грі проти впертої Ісландії) не дозволив промах їхньої зірки  Ліонеля Мессі з 11-метрової позначки.
 
«Пентакампеонам» досягти більшого в матчі зі Швейцарією, за словами лідера бразильської команди Неймара, завадив головний арбітр матчу, котрий дозволяв європейській збірній занадто агресивно діяти проти «чарівників м’яча».
 
А на шляху «Червної фурії» до перемоги в протистоянні з португальцями став неперевершений Кріштіану Роналду, «хет-трик» котрого приніс чинним чемпіонам Європи залікове очко. 
 
Вийшло так, що єдиною збірною з числа головних претендентів на Кубок світу, котра виграла свій стартовий поєдинок на ЧС, стала Франція. Нехай і з труднощами, але віце-чемпіони Європи-2016 переграли непоступливих австралійців.
 
Утім, дивлячись на напружений характер більшості стартових протистоянь нинішнього «мундіалю», далеко не факт, що саме окреслені до його старту фаворити й під час змагань гратимуть перші ролі. 
 

  ТАБЛО

Чемпіонат світу. Груповий етап. 1-й тур. Група А. Росія — Саудівська Аравія — 5:0, Єгипет — Уругвай — 0:1. Група В. Марокко — Іран — 0:1, Португалія — Іспанія — 3:3. Група С. Франція — Австралія — 2:1. Перу — Данія — 0:1. Група D. Аргентина — Ісландія — 1:1. Хорватія — Нігерія — 2:0. Група Е. Коста-Ріка — Сербія — 0:1, Бразилія — Швейцарія — 1:1. Група F. Німеччина — Мексика — 0:1.