У київській галереї «Калита АртКлуб» відкрилася виставка «Topos Юрія Химича. Будапешт»

15.06.2018
У київській галереї «Калита АртКлуб» відкрилася виставка «Topos Юрія Химича. Будапешт»

Будапешт очима Юрія Химича.

У київській галереї «Калита АртКлуб» відкрилася виставка «Topos Юрія Химича. Будапешт», яка розкриває незвідані сторони таланту художника.
 
Юрій Химич — майстер архітектурного пейзажу, якого можна назвати класиком українського образотворчого мистецтва ХХ століття, графік, педагог, заслужений художник і архітектор України, заслужений діяч мистецтв УРСР (1990). 
 
Наприкінці 50-х років уже минулого століття Юрій Химич здобув славу одного з найкращих акварелістів. Його персональні виставки успішно проходили в Україні, Росії, Грузії, Вірменії, Литві, Угорщині, США та Фінляндії.
 
Його роботи зберігаються в Національному художньому музеї України, Музеї історії Києва, художніх музеях країн Балтії, Польщі та інших країн. Триптих художника «День незалежності» прикрашає Капітолій — будівлю Конгресу США у Вашингтоні. 
 
«Topos Юрія Химича. Будапешт» — це роботи, виконані у техніці гуаші. Виставка триватиме до 3 липня. Далі роботи помандрують до Будапешта. Про це повідомили директорка галереї Тетяна Калита, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень та начальник управління публічної дипломатії МЗС Анатолій Соловей.
 
«Художник намагався показати Будапешт таким, яким бачать його мешканці, що поспішають у своїх справах, або відпочивають на лавочці. Він вправно передав атмосферу міста. Твори Юрія Химича приваблюють як українських, так і угорських поціновувачів мистецтва», — сказав Ерно Кешкень.
 
Експозиція складається з робіт, створених українським художником під час його перебування у Будапешті в 1972 році — у березні того року Спілка архітекторів Угорщини організувала виставку творів Юрія Химича в угорській столиці.
 
«Проекти, пов’язані з мистецькою спадщиною Юрія Химича, неначе «проростають» один з одного. Щоразу спостерігаю і радію тому, як під час роботи, що ще триває, народжується і згодом втілюється нова ідея! Саме так сталося й з наступною сторінкою багаторічного виставково-видавничого проекту «Topos Юрія Химича», цього разу присвяченого подорожі художника до Будапешта», — підкреслила директорка артгалереї Тетяна Калита.
 
Родзинкою презентації виставки був музичний гість вечора — київський хор «Щедрик».