В Одесі активісти розпочали курортний сезон зі звільнення пляжів від знахабнілих орендарів

13.06.2018
Курортний сезон в Одесі традиційно розпочався з боротьби за міське узбережжя. Тож одесити влаштували акцію «Повернемо собі пляжі». 
 
Представники «Демальянсу» побували на пляжі «Балі» на Ланжероні. Там вони поспілкувалися з орендарем, який займався незаконною підприємницькою діяльністю.
 
Не дочекавшись дозволу, власник розташував на пляжі свої шезлонги, що обурило містян. Отже, активісти викликали поліцію.
 
Правоохоронці склали адміністративний протокол за ст. 164 КУАП, якою передбачено штраф від 17 тис. грн.
 
Директор пляжу пообіцяв, що після того, як усе-таки отримає належні документи, займатиме територію навіть меншу за дозволену.
 
Подальший рейд уже не був таким мирним. До прибирання долучилися представники радикальних організацій.
 
Зокрема, члени ГО «Небайдужі», «Національного корпусу» прийшли на пляж «Чайка», розташований на 10-й станції Великого Фонтана.
 
Дехто з присутніх прикривав обличчя пов’язками та балаклавами. Активісти розібрали каркас недобудованої тераси — використовували болгарки, кувалди та мотузки.
 
Конструкція займала значну територію громадського пляжу. За словами власників, це мав бути літній бар. 
 
Поліція також була присутня під час демонтажу, але на дії активістів не реагувала, оскільки правильно оформлених дозвільних документів у забудовника не виявилося.
 
Копи лише стежили за громадським порядком.
 
Свідками «генерального прибирання» стали і пересічні відпочивальники. Дехто з них схвалив дії активістів. Решта — утрималися. Сутичок упродовж акції не було.
 
Після флешмобу орендарі пішли на поступки одеситам і поприбирали значну кількість шезлонгів із пляжів.
 
У тій же Аркадії поряд із платними пластиковими розклали безплатні дерев’яні лежаки радянських часів. Утім такий «широкий» жест — мовляв, на тобі, Боже, що нам не гоже — лише обурив пляжників.
 
Активісти пообіцяли, що не припинятимуть громадського контролю за підприємцями і проводитимуть моніторинг прибережної території курорту регулярно.
 
У міській раді, де активно видають дозволи на оренду міських пляжів, від коментарів поки що утримуються.