На чемпіонаті Європи левову частину нагород українській збірній принесли каноїсти

13.06.2018
На чемпіонаті Європи левову частину нагород українській збірній принесли каноїсти

Призери Олімпіади-2016 Тарас Міщук та Дмитро Янчук і надалі продовжують колекціонувати медалі на міжнародних стартах. (Фото з сайта unian.net.)

Після Олімпіади-2016, під супровід шумного скандалу, в українському веслувальному господарстві відбулися серйозні кадрові перестановки.
 
Гучно гримнувши дверима наприкінці своєї кар’єри й ставши в Ріо дворазовим олімпійським чемпіоном, майстер веслування на каное Юрій Чебан одразу перейшов до тренерської діяльності.
 
Без будь-якої розкачки, без стажувань та «пристрілок», титулований каноїст взявся за роботу на посаді головного тренера збірної України з веслування на байдарках та каное.
 
Цьогорічний чемпіонат Європи, котрий проходив у Белграді, для молодого наставника став першим серйозним іспитом проміжного характеру, адже мав статус ліцензійного. На ЧЄ-2018 відбувався розподіл ліценцій на майбутні II Європейські ігри, господарем котрих наступного року буде Мінськ.
 
На єврофорумі в Сербії вітчизняна збірна виборола дев’ять з 16 можливих ліцензій на ЄІ-2019, доповнивши їх п’ятьма континентальними нагородами.
 
За свідченнями федерації, в контексті медальних звершень кращим для «синьо-жовтих» був лише чемпіонат Європи 2015 року, коли наші збірники здобули шість відзнак.
 
Два «срібла» та три «бронзи», котрі були виловлені підопічними Чебана у веслувальному каналі Белграда, не дозволили українській збірній завершити ЧЄ в першій десятці медального заліку. Проте в очковому табелі про ранги, сформованому на основі здобутих веслувальниками залікових балів, збірна України посіла сьоме місце. І тут, порівнюючи очкові здобутки вихованців Юрія Чебана на попередньому чемпіонаті Європи, можна говорити про непоганий прогрес — 513 проти 440 балів.
 
Увесь отриманий приріст українська збірна зробила завдяки прогресу команди каноїстів, на рахунку котрих чотири з п’яти медалей ЧЄ-2018. Загалом лік українських медалей на континентальному форумі в Бел­граді відкрила четвірка каноїстів (500 м) у складі Андрія Рибачка, Юрія Вандюка, Олега Боровика та Олександра Сівкова, які через фінішний спурт піднялися на другу сходинку п’єдесталу.
 
Їхній почин підтримала Людмила Лузан, котрій на дистанції 500 м вдалося розжитися «бронзою». Такого ж ґатунку відзнаку отримали на ЧЄ й призери Олімпіади-2016 Дмитро Янчук та Тарас Міщук. Четверту ж медаль, яка має стосунок до профілю каноїстів, здобула Людмила Бабак. На дистанції 5000 м, яка вперше ввійшла до програми ЧЄ, вона фінішувала третьою.
 
А єдиний представник української команди байдарочників, хто піднявся на європейський п’єдестал, — це одиночник Олег Кухарик, який у запливі на 500 м показав другий час. Що цікаво, практично всі українські медалісти ЧЄ-2018 представляють Полтавщину. «Це суперрезультат для полтавського спорту. Але, в першу чергу, це суперрезультат для збірної України», — так оцінила виступ вітчизняних спортсменів у Сербії старший тренер команди веслувальників Полтавської області Тетяна Кострома.