Сінгапур, 12 травня: Зустріч Трампа з Кім Чен Ином таки відбудеться

06.06.2018
«Зустріч президента США Дональда Трампа з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином відбудеться 12 червня в Сінгапурі о дев’ятій годині за місцевим часом (о четвертій ранку за Києвом. — Ред.), підготовка до саміту просувається добре», — повідомила в понеділок речниця Білого дому Сара Сандерс.
 
Вона також зазначила, що у попередніх переговорах з Пхеньяном досягнуто значного прогресу. Але все ж додала, що, незважаючи на запланований саміт, «політика максимального тиску», яку Вашингтон застосовує стосовно Північної Кореї, не зазнала змін.
 
«Головна мета сьогодні — підготовка саміту, в ході якого президент ознайомить зі своєю точкою зору північнокорейського лідера. Тема саміту — денуклеаризація півострова», — заявила Сандерс. 
 
Останнім вона Фактично повторила слова Трампа, який минулої п’ятниці намагався дещо охолодити високі очікування, пов’язані з самітом у Сінгапурі, які він сам і породив.
 
У розмові з журналістами Трамп кілька разів повторив, що ця зустріч буде лише початком довгого процесу.
 
«Я ніколи не говорив, що все буде залагоджено під час лише одного саміту», — зазначив американський президент.
 
Умовою укладання угоди є денуклеаризація режиму, на що Кім, як наголосив Трамп, «є рішуче налаштований». Зі свого боку, МАГАТЕ заявила, що готова відновити інспекції північнокорейських ядерних об’єктів.
 
Район у Сінгапурі, де розташований готель, в якому має відбутися американсько-північнокорейський саміт, поступово починає набирати обрисів фортеці в облозі.
 
Сінгапурські алкогольні заклади по-своєму намагаються скористатися з майбутнього саміту, вигадуючи до нього рецепти нових коктейлів.
 
Один з них отримав назву «Трамп», а інший — «Кім». Котрий із них міцніший — не повідомляють. 
 
Стало відомо, що Північна Корея по-своєму готується до саміту. Кім Чен Ин відправив у відставку трьох членів найвищого військового керівництва, зокрема міністра оборони та начальника генштабу.
 
Про це повідомили в понеділок, 4 червня, у Південній Кореї з посиланням на військову розвідку. Вважають, що тепер Пхеньяну потрібен жорсткіший контроль над настроями в армії, оскільки режим збирається взяти на себе міжнародні зобов’язання. 
 
Також припускають, що Кім прагне омолодити керівництво армією на тлі очікувань економічного пожвавлення, яке має початися після розрядки напруженості на Корейському півострові та можливого виходу КНДР з ізоляції.
 
За даними південнокорейської агенції Yonhap, нові керівники прийшли до генерального політичного бюро (ГПБ) армії, генерального штабу та міністерства оборони.
 
За оцінками аналітиків, ідеться про оновлення кадрів на молодші: приміром, новий 63-річний очільник ГПБ на 21 рік молодший за попередника.
 
«Це вказує на дві речі: консолідацію влади Кім Чен Ина як єдиного лідера КНДР та укріплення зв’язків між армією та партією задля економічного розвитку», — зазначив Ян Муджин, професор Університету дослідження Північної Кореї в Сеулі, якого цитує агенція «Рейтер». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин запрошений до Росії для участі у Східному економічному форумі, який відбудеться у Владивостоці у вересні.
 
Про це повідомив 4 червня віце-спікер Держдуми Росії Іван Мельніков. За словами депутата, запрошення від Володимира Путіна північнокорейському лідеру передав глава МЗС Росії Сергій Лавров під час поїздки до Пхеньяна минулого тижня. Як уточнює РІА «Новості», на полях форуму також відбудеться двостороння зустріч Ина та Путіна.