Мінприроди завершило підготовку Національного плану управління відходами

06.06.2018
Мінприроди разом із міжнародними експертами більше півроку працювали над першою редакцією Національного плану управління відходами. Зараз цей надважливий для засипаної сміттям України документ проходить експертне обговорення. Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив про це під час конференції «Нова політика управління відходами — основа економіки замкненого циклу», яка 5 червня розпочалася у Києві.
 
Національний та регіональні плани управління відходами є обов’язковими, згідно із зобов’язаннями України перед ЄС. Їхнє головне завдання — налагодити на практиці централізоване управління відходами на основі першого стратегічного документа загальнодержавного рівня. «Це конкретні кроки для досягнення цілей Стратегії, яку уряд ухвалив наприкінці 2017 року. Створено загальнонаціональний інвестиційний план залучення інвесторів, які готові і вміють будувати сміттєпереробні заводи та запускати сучасні лінії сортування сміття», — пояснив Остап Семерак.
 
Непродумана політика управління відходами, успадкована від Радянського Союзу, призвела до появи тисяч сміттєзвалищ, 99 відсотків з яких не відповідає сучасним екологічним вимогам. Весь цей час Україна жила без будь-якого розуміння, що робити з відходами. За винятком поодиноких населених пунктів, де місцева влада намагалася хоча б спробувати запровадити якісь технології чи запозичити досвід інших країн.
 
Загалом управління відходами орієнтувалося на захоронення і були відсутні як економічні стимули для переробки вторинної сировини, так і механізми притягнення до відповідальності за шкоду, завдану довкіллю. Якщо говорити про побутові відходи, то, наприклад, зараз лише три відсотки з них переробляється та повторно використовується. Новою Стратегією визначено амбітну мету, щоб до 2030 року 70 відсотків таких відходів в Україні переробляли чи повторного використовували.
 
Тепер потрібна не лише політична воля, а й соціальна відповідальність бізнесу для запровадження в Україні сучасних потужностей і систем для переробки всіх видів відходів, адже Стратегія охоплює також будівельні, промислові та інші види відходів.
 
Існує великий запит до цього сектору і в міжнародного, і в українського бізнесу. Сьогодні важливо продовжити системне впровадження розробленої стратегії. Мінприроди вже має досвід втілення окремих дієвих кроків. Цю тему тривалий час детально відпрацьовували міжнародні й українські експерти. Є вже низка законопроектів у парламенті. «Ми маємо всі інструменти, щоб запустити реформу у сфері відходів», — вважає Остап Семерак. Варто тільки нагадати, що важливу роль у реалізації реформи покладено на місцеву владу, яка має підготувати регіональні плани дій виконання завдань Національної стратегії управління відходами.