У воротаря «Ліверпуля» після київського фіналу Ліги чемпіонів виявили струс мозку

06.06.2018
У воротаря «Ліверпуля» після київського фіналу Ліги чемпіонів виявили струс мозку

Лікарі вважають, що низку незрозумілих помилок у фіналі Ліги чемпіонів голкіпер «Ліверпуля» Лоріс Каріус здійснив після того, як отримав струс мозку під час гри. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Питанню спортивного травматизму в США надають величезного значення та уваги.
 
Численні наукові роботи свідчать, що травма голови не минає безслідно для спортсменів.
 
В епіцентрі уваги — боксери, хокеїсти, гравці в американський футбол. Історія ж легендарного боксера-важковаговика Мохамеда Алі, котрого наприкінці його життя розбив тремтячий параліч (так іншими словами називають хворобу Паркінсона), залишається яскравим прикладом серйозності отриманих ушкоджень головного мозку під час активної спортивної кар’єри.
 
В останні роки в Національній хокейній та футбольній лігах серйозно посилили вимоги до захисту здоров’я безпосередніх учасників баталій, де травми голови були невід’ємним атрибутом цих силових та контактних ігрових видів спорту.
 
Трохи раніше в НХЛ, а віднедавна й у НФЛ, гравцям заборонили вчиняти силові прийоми, котрі несуть високий ризик завдати опонентові травми голови.
 
У разі порушення правил i здійснення неправильної атаки в голову, приміром, у НХЛ, спортсменові загрожує багатоматчева дискваліфікація з одночасним утриманням заробітної плати.
 
Водночас у регламенті найсильнішої ліги американського футболу прописаний пункт, який дозволяє арбітрам здійснити негайне вилучення гравця за прицільний удар «шлем в шлем».
 
Історій із зіткненнями «лоб у лоб» у класичному футболі, котрий у США називають «соккером», не так багато, як в інших контактно-силових ігрових дисциплінах, утім без них він також не обходиться.
 
Надивившись на чималу кількість неприємних травматичних епізодів, в УЄФА також перейнялися здоров’ям гравців.
 
І тепер у випадку, коли під час матчу футболіст зазнає травми голови, повернутися назад у гру він має право лише після детальної неврологічної інспекції медичного персоналу.
 
Коли під час фіналу Ліги чемпіонів у Києві воротар «Ліверпуля» Лоріс Каріус отримав удар ліктем у голову від капітана «Реалу» Серхіо Рамоса, даний епізод узагалі залишився без уваги рефері поєдинку — серба Мілорада Маджича.
 
Пропустивши від суперника підступний «хук», Каріус опинився на заленому газоні, але, не відчувши якихось серйозних наслідків, швидко встав і продовжив гру.
 
Проте через кілька хвилин німецький воротар «Ліверпуля» припустився незрозумілої, абсурдної помилки, викинувши м’яч на ногу супернику, після котрої форвард «Реала» Карім Бензема відкрив рахунок у матчі.
 
Під кінець київського фіналу Каріус пропустив іще один необов’язковий м’яч, призвівши своїми діями, в підсумку, до безпорадної поразки «Ліверпуля» у фіналі Ліги чемпіонів-2018.
 
Зайве говорити, що чимала армія фанатів «Ліверпуля» після провалу своєї команди на НСК «Олімпійський» виплеснула на німецького воротаря гори критики та насмішок.
 
Тим часом представники медичного штабу мерсісайдського клубу, пам’ятаючи про пропущений Каріусом удар у голову від Рамоса, відправили його на обстеження до США.
 
А там, у Массачусетському госпіталі, провівши низку сучасних досліджень, констатували, що в матчі з «Реалом» голкіпер «Ліверпуля» зазнав струсу головного мозку.
 
За словами лікаря, виявлена в Лоріса просторова дисфункція цілком могла спричинити зробленi ним незрозумілi помилки, які коштували його клубу «лігочемпіонського» трофею.
 
До речі, вивчивши епізод, у якому Рамос завдав удару в голову Каріусу, в УЄФА вирішили жодним чином не карати капітана «реалістів», адже, на думку експертної комісії, перед тим, як стався травматичний контакт, захисника «вершкових» штовхнули в спину, відтак його дії певною мірою мали неконтрольований характер.