Ціна травми: «Ролан Гаррос» залишила остання з українських тенісисток Леся Цуренко

06.06.2018
Ціна травми: «Ролан Гаррос» залишила остання з українських тенісисток Леся Цуренко

Гарбіньє Мугуруса, не відчувши ніякого спротиву з боку Лесі Цуренко, пробилася до чвертьфіналу «РГ»-2018. (Фото з сайта www.rolandgarros.com.)

Другий змагальний тиждень на турнірах «Великого шолома» — це не тільки близькість завершальної стадії, а й престиж та визнання тенісиста, котрий зумів подолати три перші бар’єри, діставшись, у підсумку, 1/8 фіналу.
 
В історії українського тенісу не так уже й багато випадків, коли вітчизняні майстри великої ракетки діставалися четвертого раунду головних баталій тенісного світу.
 
Приміром, у вітчизняному жіночому тенісі є лише дві тенісистки — Еліна Світоліна та Леся Цуренко, котрі в своєму активі мають більше одного (по два) потрапляння до 1/8 фіналу «шоломів».
 
Торік Еліні Світоліній удалося навіть зіграти в чвертьфіналі «Ролан Гарроса», проте її цьогорічний виступ у Парижі завершився болісною невдачею в третьому колі «одинака».
 
Водночас для другої ракетки України «РГ»-2018 ознаменувався персональним рекордом — уперше з 2007 року, коли розпочалася професіональна кар’єра Лесі Цуренко, вона дісталася четвертого кола Відкритої першості Франції, де на неї очікувала зустріч iз третьою тенісисткою планети, іспанкою Гарбіньє Мугурусою.
 
У кар’єрі Цуренко — зустрічі з «топовими» опонентками, в активі котрих, зокрема Мугуруси, є перемоги на Уїмблдоні та «Ролан Гарросi», траплялися не так і часто.
 
Відтак для подальшого прогресу побачення 39-ї ракетки WTA з представницею елітного дивізіону мало принципове значення.
 
Утім отримати від знаної суперниці майстер-клас Цуренко не вдалося, оскільки їхній спаринг на одній з центральних арен «РГ» — корті Сюзанн Ленглен — тривав усього лише кілька хвилин.
 
Після другого гейму українська тенісистка поскаржилася на біль у задній частині лівого стегна, звернулася по допомогу до фізіотерапевта й у підсумку, маючи в пасиві два програні розіграші, вирішила припинити боротьбу. 
 
Щось подібне сталося в Парижі й iз Сереною Уїльямс, яка на французьких ґрунтових кортах проводила свої, по суті, перші серйозні матчі після наро­дження дитини.
 
Можливо, не так ефектно, як раніше, але володарка 23 одиночних «шоломів» успішно подолала три перші раунди «РГ», вийшовши на побачення з росіянкою Марією Шараповою, котра, до слова, відбувши дискваліфікацію за допінг, знову повернулася на корт.
 
Однак поєдинок четвертого кола «РГ»-2018 iз, без сумніву, найвищим рівнем цікавості так і не відбувся.
 
Пославшись на травму кисті, Уїльямс-молодша знялася з турніру, відкривши таким чином Шараповій безперешкодний шлях до чвертьфіналу, в якому її суперницею буде третя сіяна Мугуруса. При цьому лідер посіву, румунка Сімона Халеп, у своєму чвертьфіналі гратиме з екс-першою ракеткою планети Ангелік Кербер.
 
Водночас в іншому «крилі» турнірної сітки пари супер­ниць виглядають значно скромніше: Медісон Кіз зi США (13) екзаменуватиме Юлію Путінцеву з Казахстану, а її співвітчизниця Слоан Стівенс (10) змагатиметься з 14-м номером посіву, росіянкою Дар’єю Касаткіною, котра вибила з розіграшу другу тенісистку планети Каролін Возняцьки.
 
Додамо, що у чоловічому «одинаку» обидва лідери посіву — досвідчений Рафаель Надаль та молодий Олександр Звєрєв — залишаються у чемпіонській гонці.