У Тбілісі вибухнули протести через вирок винним у смерті 16-річного юнака

05.06.2018
У Тбілісі вибухнули протести через вирок винним у смерті 16-річного юнака

Заза Саралідзе: з його особистої трагедії почалися масштабні мітинги в Грузії.

Сотні людей з національними прапорами зібралися 3 червня у центральній частині Тбілісі, повідомляє грузинська служба «Радіо Свобода».
 
Близько 19:40 за місцевим часом (18:40 за Києвом), за наказом лідера протесту, натовп почав вихлюпуватися на проспект Руставелі, головну магістраль міста, і зрештою заблокував вулицю.
 
Між поліцією та деякими протестувальниками виникли сутички, але нікого не заарештували.
 
Лідер протестного руху Заза Саралідзе закликав «усі політичні партії» Грузії приєднатися до демонстрацій, а також повідомив про намір зустрітися з прем’єр-міністром.
 
Окрім того, у Тбілісі також відбувся окремий мітинг, до якого приєдналося студентство, з вимогою «справедливості без політики».
 
Демонстрації у Грузії почалися 31 травня на знак протесту проти вироку суду щодо двох юнаків, підозрюваних у вбивстві 16-річного сина Зази Саралідзе — Давида. Юнак загинув під час вуличної бійки 1 грудня минулого року.
 
Як повідомляють ЗМІ, суд у Тбілісі виправдав одного з обвинувачених у вбивстві Давида Саралідзе, а щодо другого перекваліфікував обвинувачення з умисного вбивства на спробу умисного вбивства.
 
Водночас першого суд усе одно визнав винним у вбивстві іншого загиблого тоді в бійці підлітка Левана Дадунашвілі. Таким чином, фактично не було встановлено і доведено, хто вбив Давида Саралідзе, хоча обоє підозрюваних були засуджені — до 10 і 9 років позбавлення волі.
 
Батько загиблого підлітка Заза Саралідзе впевнений, що, окрім двох підлітків, засуджених за причетність до цього злочину, є ще кілька вбивць, яких, на його думку, покриває уряд, бо вони є синами або родичами високих чиновників, зокрема прокурора Мірзи Субеліані. На знак протесту проти цієї несправедливості 31 травня на вулиці Тбілісі вийшли десятки тисяч людей.
 
Спочатку протестувальники закликали головного прокурора Грузії Іраклія Шота­дзе піти у відставку. І Шотадзе це зробив.
 
Але демонстранти після цього не тільки не заспокоїлися, а й посилили свої вимоги, вимагаючи відставки всього уряду.
 
Прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Квірікашвілі відмовився піти у відставку, але наказав провести нове розслідування резонансного вбивства.
 
Хоча мотиви протестів у Тбілісі зов­сім інші, ніж ті, які нещодавно вивели на вулиці тисячі вірмен, але грузинів надихає досвід сусідів у поваленні нелюбого їм уряду.
 
Масова солідарність грузинів також є очевидною ознакою кризи уряду Грузії, вважає грузинський політолог Іраклій Мачаваріані.
 
Відмінність протестів у Тбілісі від подій у Єревані полягає в тому, що у вірмен був хоча б один політичний лідер, якому вони довіряли і за яким йшли.
 
Протест у Тбілісі — стихійний, відомі політики з’являються у натовпі, але лише як приватні особи. Цікаво, що за якимось випадковим, але символічним збігом обставин, новий прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відвідав iз першим візитом Грузію саме під час протестів.