Масова бійка, стрілянина і мінування: на Одещині ледь не зірвали місцеві перевибори

05.06.2018
Через численні провокації та спробу зірвати хід виборчої кампанії, проголосувати на повторних виборах голів та рад у селищних та сільських об’єднаннях територіальних громад змогло не більше 15 відсотків виборців Ширяєвського й Великомихайлівського районів Одещини.
 
Найвища явка зафіксована на ділянках у селах Нікомаровка та Саханка. Там встигли проголосувати 44,7% та 40,6% відповідно.
 
Для відновлення порядку терміново викликали понад 150 представників правоохоронних органів, а також фа­хівців вибухотехнічної служби.
 
До епіцентру баталій потрапило село Цебрикове, де люди вийшли на спонтанну акцію протесту під традиційними гаслами «Банду геть!». 
 
На виборчій дільниці у Великомихайлівському районі 13 поліцейських отримали травми різних ступенiв важкості під час затримання провокаторів, які влаштували масову бійку.
 
Депутату Чорноморської міськради Василю Бугайчуку, за свідченнями прихильників політсили Юлії Тимошенко, в бійці з поліцією зламали ногу.
 
До місця подій швидко прибули чотири КрАЗи Національної гвардії України, щоб запобігли кровопролиттю.
 
В облуправлінні Нацполіціі Одеської області розповіли, що помічник нардепа Вадима Івченка («Батьківщина»), який стріляв у повітря з травматичної зрої, затриманий, а виборчий процес відновили відразу ж після того, як з’ясувалося, що всі анонімні повідомлення про мінування дільниць — фейкові.
 
Найскладнiша ситуація була на ділянках у смт Цебрикове та Вишневе, де 85 відсотків виборців вирішили залишитися вдома через погрози псевдомінерів, розповіли у прес-службі Нац­поліції Одещини.
 
До відділення місцевої поліції доставили чотирьох хуліганів, які використовували проти співробітників поліції нервово-паралітичний газ. Ще один провокатор свідомо розбив ртутний термометр на виборчій дільниці у селі Вишневе, що спровокувало паніку серед людей та тимчасове обмеження доступу на ділянку.
 
За фактом погроз та антигромадської поведінки порушено кримінальну справу за статтями 345 КК України ( «Хуліганство») та 185 ( «Злісна непокора співробітникам поліції»).
 
У листопаді минулого року на виборах до місцевої об’єднаної територіальної громади перемогли представники «Батьківщини», а от блок Петра Порошенка програв.
 
Буквально через кілька днів після цього Одеський окружний суд скасував результати виборів та призначив нову дату повторного голосування на 3 червня 2018 року. 
 
Виборча комісія Таїровської ОТГ відмовилася визнавати перемогу представника «Батьківщини» Тимура Хасаєва та призначила перевибори на 15 липня.
 
За переконанням  активістів «Батьківщини», владу на Одещині обирають під дулом автоматів у буквальному сенсі цього слова.
 
Опозіціонери вважають, що «токсичні» вибори в Одеській області — це «квіточки» напередодні проведення виборів Президента України у березні 2019 року.