Центр екології моря вперше за 20 років провів комплексне дослідження Причорномор'я

05.06.2018
Науковці зуміли скласти детальну карту Чорного моря, з’ясувавши, де розташовані поклади нафти та газу. На це пішло два роки копіткої роботи, а також десятки проведених аналізів у закордонних лабораторіях.
 
Попутно вдалося скласти й приблизну карту розселення різних організмів по всій акваторії Чорного моря. Завдяки можливості брати проби з поверхні та з глибини у дві тисячі метрів, біологи швидко встановлюють шляхи проходження косяків риби, а також точно визначають склад морської води.
Гроші під реалізацію стратегічно важливої програми співробітники Центру шукали самостійно. Велика частина наукових робіт була профінансована партнерами з країн Євросоюзу, а от із бюджету України надходить не більше 40 відсотків від необхідного фінансування. Надбанням Центру екології моря стали також сучасні потужні прилади, які допомагають дослідити ґрунт та воду в Чорному морі.
 
— Важливі відкриття робилися на підставі аналізів за допомогою фахівців із Грузії та Євросоюзу, — розповіла керівник морських біоценозів Світлана Ковалишина. — Тепер ми точно знаємо, яким ресурсами володіє наша країна, та як це може бути використано у майбутньому.
 
Учені наукового Центру екології моря також детально дослідили зміни, що відбулися за останні 25 років на поверхні, у водній товщі, а також на морському дні. У доповіді йдеться про те, що прошарок кисню у воді з кожним роком стає тоншим, що згубно позначається на житті мікроорганізмів.
 
— Причиною погіршення екології моря стали пластикові пляшки, а також фрагменти побутового сміття, які забруднюють акваторію, — розповів директор Українського наукового центру екології моря Віктор Коморін. — Саме мікропластик на сьогодні є одним із найбільш небезпечних забруднювачів не лише акваторії моря, а й Світового океану. 
 
Шкідливе сміття зменшує кількість мешканців Чорного моря, ускладнюючи доступ людей до тих стратегічно важливих ресурсів, яким поки що володіє Україна. Проведене глобальне дослідження допоможе вченим виробити стратегію з відновлення та поліпшення водних ресурсів. 
 
Партнери з Євросоюзу вже пообіцяли й надалі надавати матеріальну допомогу групі ентузіастів із наукового Центру екології моря. Для них це не лише привід допомогти нашій країні вирішити наболілі проблеми, а й добра можливість отримати досить цінну інформацію.