В Україні значно зросли інвестиції в агропромисловий комплекс

05.06.2018
За підсумками січня-березня нинішнього року інвестиції у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг становлять майже  10 мільярдів 522 мільйони гривень, що на 9,5 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
Левова частка у першому кварталі поточного року припала на капітальні вкладення у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів — 4,5 мільярда гривень.
 
Порівняно з аналогічним періодом 2017 року це більше на 56 відсотків. 
 
Утiм, основним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій.
 
Саме за рахунок внутрішніх ресурсів освоєно 76,2 відсотка від загального обсягу вкладених коштів. Добре це чи погано?
 
З одного боку, можна вчергове поремствувати, що зарубіжні інвестори все ще побоюються вкладати навіть у найперспективніші для України галузі. А з іншого — самі українці, схоже, «щось знають», бо таки впевненіше оновлюють та розширюють виробництво.
 
Як відомо, капітальні інвестиції — витрати на придбання нових активів, а також  виготовлення для власного використання матеріальних і нематеріальних активів, витрати на капітальний ремонт і модернізацію. Отже, ми таки потроху припиняємо боятися вкладати кошти у територію власного проживання.
 
Очевидно, додає оптимізму активне розширення експортних можливостей у галузях, що засвідчили інвестиційний приріст. Найактивніше — з країнами Азії та Близького Сходу.
 
Так, під час недавньої Асамблеї делегатів Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) представники української делегації щодня проводили по п’ять-десять плідних переговорів щодо торгово-економічного співробітництва. На зустрічі з катарськими колегами обговорили погодження форм ветеринарних сертифікатів на експорт м’яса та м’ясопродуктів, молочних продуктів, аквакультури, яєць та яєчних продуктів, кондитерських виробів.
 
Очікуємо на початок експорту зазначених товарних позицій вже до кінця року. Під час зустрічі з представниками Королівства Саудівська Аравія для акредитації українських виробників яловичини передали оригінали сертифіката здоров’я на експорт яловичини.
 
Також саудівські експерти почали вивчати можливості експорту живої ВРХ з України на саудівський ринок. На переговорах iз делегацією Угорщини йшлося про продовження тісної кооперації та спільних зусиль у боротьбі з транскордонними захворюваннями, у першу чергу — зі сказом.
 
Ліванська Республіка виявила зацікавлення в експорті українських молочних продуктів та інших товарів тваринного походження.
 
У рамках українсько-іранських переговорів обговорили підписання міжвідомчого меморандуму про двосторонню співпрацю, умови експорту яєць, яєчних продуктів, м’яса овець.
 
Під час зустрічі з делегацією ОАЕ досягнуто погодження форм сертифікатів на експорт з України живої худоби, живої птиці, інкубаційних яєць та добового молодняку, перероблених харчових продуктів, кондитерських виробів.
 
Розширення перспектив двосторонньої торгівлі харчовими продуктами обговорили також iз представниками делегацій Латвії та Польщі.