На початок червня в Україні завершили посів яровини шість областей

05.06.2018
На початок червня в Україні завершили посів яровини шість областей

Трактор в полі дир-дир-дир. (Фото з сайта agropolit.com.)

За інформацією Мінагрополітики, станом на 1 червня ярі зернові та зернобобові культури (з кукурудзою) посіяні на площі 7,1 мільйона гектарів. Це 97 відсотків від прогнозованого.
 
Шість областей повністю завершили сівбу ярих.
 
На цю дату було висіяно ранні ярі зернові на 2,3 мільйона гектарів,  у тім числі пшениці — 168 тисяч, ячменю — 1,5 мільйона, вівса — 191 тисяча гектарів. 
 
Посівну по гороху завершили повністю на 419 тисячах гектарів, також на 99 відсотків засіяні площі під кукурудзою на зерно (4,5 мільйона гектарів).
 
На дві третини відсіялися з гречкою (94 тисячі гектарів) та просом (39 тисяч гектарів). Із технічних культур вже посіяно 95 відсотків цукрових буряків (282 тисячі гектарів), 88 відсотків сої (1,7 мільйона гектарів), навіть із надлишком  завершили посів запланованих площ соняшнику (назагал вийшло 5,6 мільйона гектарів).
 
Згідно з офіційними даними, на рівні попереднього року лишилися площі під картоплею (1,3 мільйона гектарів), овочами та баштаном (515 тисяч гектарів).
 
Стан посівів усіх сільськогосподарських культур переважно добрий та задовільний.
 
Завдяки сприятливим погодним умовам, які склалися у січні-березні, озимі культури благополучно збереглися.
 
Загинуло в період перезимівлі лише 5,2 тисячі гектарів, а це менше 0,1 відсотка від засіяних площ. Такої успішної перезимівлі озимих культур не спостерігалося на території України за всю історію спостережень.
 
Подальший розвиток озимих залежатиме від погодних умов та зволоження грунту. На сьогодні продовжують вегетацію пшениця і тритикале на  6,3 мільйона гектарів, ячмінь на 826 тисячах, жито на 149 тисячах, ріпак на мільйоні гектарів.
 
Повністю посів ярих зернових та зернобобових культур ще у травні завершили Донецька, Закарпатська, Львівська та Кіровоградська області.
 
Для проведення комплексу весняно-польових робіт заявлено використати 995 тисяч тонн поживних речовин та мінеральних добрив. За оперативними даними областей, з урахуванням перехідних залишків, сільськогосподарські підприємства придбали 1,1 мільйона тонн поживних речовин, а це 113 відсотків від заявки.