Європейські ринки залихоманило від політичного хаосу в Італії

01.06.2018
На італійській політичній арені запанував хаос. Ринки продовжують панічно реагувати на те, що заплановане на вівторок на цьому тижні оголошення складу технічного кабінету на чолі з Карло Коттареллі було відкладено, повідомляє «Євроньюс».
 
У середу  Коттареллі провів неформальні консультації з президентом республіки Серджо Маттареллою, а потім провів у парламенті зустріч iз лідерами фракцій.
 
На цей час жодна з партій, які пройшли до парламенту, не має наміру голосувати за технічний уряд на чолі з колишнім високопосадовим чиновником Міжнародного валютного фонду.
 
«Ми надалі маємо намір створити уряд змін, поява якого заспокоїла б ринки. Але нам не дали цього зробити, що і призвело до виникнення серйозних проблем», — виправдовується лідер популістської партії «Рух п’ять зірок» Луїджи Ді Майо.
 
А його партнер по коаліції, глава іншої популістської партії «Ліга Півночі» Маттео Сальвіні оприлюднив відеозвернення, в якому кепкує з цього приводу: «Давайте привітаємо президента Італії Матареллу! Ми намагаємось сформувати уряд, а йому все не так!».
 
Але президент дійсно робить усе можливе, аби до складу уряду не потрапили особи, які закликають країну до виходу з єврозони та роздають обіцянки, які неможливо виконати. 
 
Італійські ЗМІ пишуть про намір провідних парламентських партій зробити все, щоб дострокові вибори в Італії відбулися 29 липня. Але чи буде кращим результат?
 
За щойно проведеними опитуваннями громадської думки, багато італійців надалі вірять порожнім обіцянкам популістів, і вони здобудуть у парламенті ще більше місць. І все повернеться до теперішньої кризи. 
 
Хоча джерело, близьке до прем’єра перехідного уряду Карло Коттареллі, заявляє про «нові можливості для створення політичного уряду». Не виключена нова спроба формування уряду популістами. 
 
Тим часом Єврокомісія наголосила, що «доля італійців — у руках самих італійців». Заява речника Єврокомісії пролунала в середу, 30 травня, на тлі гострої критики висловлювання єврокомісара Ґюнтера Еттінґера, який порадив італійцям не голосувати за популістів — з огляду на погіршення стану економіки Італії, — чим викликав обурення лідерів «Ліги Півночі» та «Руху п’яти зірок». 
 
В Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) також застерегли щодо непередбачуваних наслідків політики можливого уряду популістів, які мають намір відмовитися від заходів економії.
 
Генсек організації Анхель Гурріа зазначив, що «Італія є частиною Європи, частиною єврозони, так і залишиться.  Якщо ми щодня будемо змінювати політику, це буде бе­зумством», — цитує Генсека інформагенція «Франс Пресс».
 
Водночас експерти побоюються, що теперішня кризова ситуація в Італії призведе до економічного реґресу в усій Європі. Так, OECD погіршила прогноз економічного зростання для Німеччини на наступний рік iз 2,4% до 2,2%.
 
«Нинішня криза в Італії може виявитися для країн єврозони набагато небезпечнішою, ніж криза у Греції», — заявив тижневикові «Шпігель» економіст професор Гарольд Джеймс.
 
Економічний щоденний часопис «Ханделсблатт» переконує, що італійська криза вже негативно вплинула на становище німецьких банків. Німецька промислово-торговельна палата також погіршила для Німеччини прогноз щодо зростання економіки на наступний рік iз 2,7% до 2,2%.