В Італії знайшли найстаріше в Європі дерево

01.06.2018
В Італії знайшли найстаріше в Європі дерево

Незвичне відкриття здійснили італійські вчені в Національному парку Полліно на півдні Італії. Їх зацікавило старе, частково всохле дерево на скелястому пагорбі.
 
Після проведених досліджень ботаніки з Тосканського університету, що в місті Вітербо в італійському регіоні Лаціо, з подивом виявили: дерево все ще росте, хоча його вік становить 1230 років, повідомляють науковий часопис «Еколо­джі» (Ecology) та британська газета «Дейлі Мейл». Вчені навіть занотували її приріст упродовж останніх кількох десятків років. 
 
Ботаніки наголошують, що ця старезна пінія (дерево з родини соснових, яке поширене в районі Середземномор’я, тому його ще називають італійською сосною) дуже життєздатна.
 
Вона росте на відкритому скелястому пагорбі, і тому піддається різким змінам температур та впливу вітрів. Ця пінія пережила і похолодання клімату в Середньовіччі, і теперішнє глобальне потепління.
 
Знайдений унікальний екзем­пляр пінії вже отримав власне горде латинське ім’я Italus. Дерево стане об’єктом подальших досліджень, які допоможуть передбачити, як теперішні ліси реагуватимуть на можливі зміни клімату. 
 
Наразі ж встановлено, що Italus «вчепився» своїм корінням у скелястий ґрунт 789 року нашої ери. Тобто дерево цілком може «пам’ятати» франкського імператора Карла Великого, який у 773-774 роках завоював Італію і встановив там Каролінгське правління.
 
Ця сосна майже на два століття старша, ніж 1075-річна пінія з Північної Греції, яка до цього часу вважалася рекордсменом-довгожителем серед дерев. 
 
Прикметно, що на території України ростуть і значно старіші дерева. Вчені стверджують, що вік ялівця та оливи з Нікітського ботанічного саду в Криму сягає 2000 років.
 
Фісташковому дереву з цього ж заповідника — 1500-1700 років, а дубу з села Стужиця на Закарпатті — 1200-1300 років. Утім вік дерев вказують приблизний, бо ніхто не проводив ґрунтовних наукових дослі­джень, щоб його уточнити. Італійці ж вказують вік своєї пінії-рекордсменки з точністю до року. Ну хіба не дивина?