Світ закликає Росію визнати відповідальність за збиття літака рейсу MH17

30.05.2018
Світ закликає Росію визнати відповідальність за збиття літака рейсу MH17

Під час прес-конференції міжнародної слідчої групи у Нідерландах.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг  закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу літака рейсу MH17, збитого над Донбасом у липні 2014 року.
 
Виступаючи перед Парламентською асамблеєю НАТО у Варшаві, Столтенберг заявив, що збиття літака стало прямим наслідком російської агресії проти України, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Він додав, що підтримує відповідну вимогу уряду Нідерландів щодо визнання Москвою відповідальності за збиття літака.
 
Столтенберг також назвав Росію одним із найбільших викликів для безпеки у країнах НАТО. Росія втручається у демократичні процеси інших країн, відповідальна за хакерські атаки і демонструє готовність застосовувати  військову силу проти країн-сусідок, заявив Генсек НАТО.
 
За його словами, Альянс реагуватиме на ці виклики сукупністю дій, яка складається з політики стримування та пошуку політичного діалогу.
 
Нагадаємо, 24 травня міжнародна слідча група з розслідування катастрофи рейсу МН17 (JIT) «Малайзійських авіаліній» заявила, що літак було збито з ЗРК «Бук», завезеного на контрольовану сепаратистами територію Донбасу з РФ.
 
«Бук», з якого збили літак, було взято з 53-ї ракетної бригади російської армії, дислокованої в Курську.
 
Згідно з висновками, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки BUK-TELAR iз сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське.
 
Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Окрім цього, встановлено, що конвой iз «Буком» супроводжували військові регулярних військ Російської Федерації.
 
Внаслідок збиття літака пострілом із ЗРК всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Більшість із них були громадянами Нідерландів.
 
25 травня уряди Нідерландів та Австралії заявили, що покладають на Росію відповідальність за збитий «Боїнг» рейсу MH17.
 
«Виходячи з висновків JIT, Нідерланди і Австралія переконані, що Росія несе відповідальність за розміщення установки «Бук», яка використовувалася для знищення літака рейсу MH17.
 
«Наші дві країни повідомили Росію про своє рішення», — йдеться у заяві на сайті уряду Нідерландів.
 
Також в обох заявах Москву закликають до повноцінної співпраці з міжнародною слідчою групою, яка продовжує розслідування катастрофи «Боїнга».
 
Усі країни Європейського Союзу підтримують підсумки розслідування катастрофи рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній» над Донбасом і закликають Росію зробити внесок у справу встановлення винних, повідомила  журналістам глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.
 
«Висновки цього розслідування дуже важливі для нас. Ви знаєте, ЄС завжди повністю підтримував ведення розслідування. Всі 28 країн (ЄС) підтвердили цілковиту підтримку висновків цього розслідування і зусиль, спрямованих на притягнення (винних) до відповідальності. Ми закликаємо Росію взяти на себе відповідальність і зробити внесок у встановлення осіб винних», — сказала вона.
 
Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила, що українська сторона 12 червня подасть до Міжнародного суду ООН меморандум щодо порушення Російською Федерацією Монреальської конвенції (про боротьбу з незаконними актами проти безпеки цивільної авіації) і Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.
 
«Перевезення 53-ю зенітно-ракетною бригадою зброй­них сил Російської Федерації «Бука», з якого і був збитий літак МН17, є прямим доказом поставки Росією зброї, яка була використана для збиття цивільного літака, — написала вона на своїй сторінці в «Фейсбуці».
 
— Це є порушенням Монреальської конвенції 1971 року й Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Саме це ми доведемо і обґрунтуємо в своєму меморандумі, який представимо в Міжнародний суд ООН вже 12 червня».