На Миколаївщині підполковник поліції організував системне вимагання хабарів із власників зброї

25.05.2018
За повідомленням військової прокуратури Миколаївської області, два капітани карного розшуку хотіли отримати неправомірну вигоду з підприємця в обмін на видачу йому прав на ведення бізнесу, а також раніше вилучене майно.
 
Однак чоловік відважився написати заяву до Миколаївського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України та піти на співпрацю зі слідством.
 
Обох оперуповноважених управління карного розшуку Головного управління Нацполіції у Миколаївській області взяли просто в момент передачі хабара, в одного з них вилучили чотири тисячі доларів.
 
Затриманим на гарячому відразу ж повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину за статтею 189 КК України («Вимагання передачі чужого майна, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища»). Обвинувачені свою вину не визнали, обіцяючи надати на суді нові докази своєї невинності.
 
Хабар, за який судитимуть двох поліцейських, серед зафіксованих поки що є рекордним для співробітників їхнього рівня посад.
 
А от найбільшою «рибою» на Миколаївщині став підполковник поліції, який вимагав зі своїх підлеглих збирати данину з власників зброї.
 
Він змушував поліцейських виставляти «прейскурант» власникам зброї, які хочуть оформити дозвільні документи або продовжити термін діючих.
 
Співробітники дозвільної системи Управління превентивної діяльності Головного управління поліції Миколаївської області також написали заяву зі скаргою на начальство до Департаменту внутрішньої безпеки Нац­поліції України. Після цього пiдполковника взяли на хабарі розміром у 10,5 тисячi гривень.
 
А слідству затриманий повідав вельми цікаві факти. Він стверджував, що систему хабарів розробив на підставі вимог свого вищого начальства, якому також регулярно віддавав «данину».
 
Відзначимо, що отримання хабарів стало справжньою хворобою для поліцейських півдня України. Найчастiше гроші вимагають iз дрібних порушників, а також iз наркокур’єрів, які окупували такі міста, як Херсон, Миколаїв та Одеса.
 
Стандартна сума хабара коливається в межах від 1  до 5 тисяч доларів, а виявити «перевертня у погонах» можна лише в тому випадку, якщо взяткодавець звернеться до відповідних інстанцій iз заявою.