Догралися: як Нацполіція викрила футбольну мафію

25.05.2018
Догралися: як Нацполіція викрила футбольну мафію

За даними Нацполіції, 35 професіональних футбольних клубів України (позначених емблемами на карті) мали стосунок до договірних матчів. (Фото з сайта delo.ua.)

В Україні викрито футбольну мафію, яка мала мільйонні прибутки, зокрема, завдяки «договорнякам».
 
Правоохоронці більше року проводили масштабну спецоперацію, спрямовану на виявлення осіб, причетних до організації «замовних» футбольних матчів: задокументовано протиправну діяльність п’яти злочинних груп та 35 футбольних клубів, поліцейські провели 40 обшуків на території 10 областей України. 
 
На спільному брифінгу, в якому взяли участь заступник глави Нацполіції, начальник Департаменту захисту економіки Ігор Купранець, перший заступник Генпрокурора України Дмитро Сторожук, президент Федерації футболу України Андрій Павелко та перший віце-президента ФФУ Назар Холодницький, глава Нацполіції України Сергій Князєв сказав: «У ході розслідування були встановлені особи, причетні до корупційних схем «замовних» футбольних матчів, починаючи з вищого дивізіону Прем’єр-ліги до юніорських команд. Це — перший випадок в Україні, коли до відповідальності будуть притягнуті не тільки гравці футбольних клубів, а й організатори».
 
У свою чергу  Дмитро Сторожук розповів, що розслідування цього типу справ здійснюється в Україні вперше: «Ця робота буде продовжуватися, і ми даємо досить чіткий сигнал, як футбольним корупціонерам в нашій країні, так і нашим європейським друзям та партнерам, про те, що в Україні не буде такого явища, як договірні матчі».
 
Президент ФФУ Андрій Павелко подякував правоохоронним органам за плідну взаємодію у боротьбі з корупцією всередині українського футболу.
 
Він зазначив, що очищення футболу від цього явища — лише початок.
 
Правоохоронці встановили понад 300 осіб, які були задіяні у корупційних схемах та причетні до вчинення злочинів у понад 50 епізодах.
 
Як з’ясувалося, рахунки «договірного» матчу заздалегідь були відомі їхнім організаторам ще до його початку. На таких матчах учасники злочинних груп могли швидко заробити великі гроші.
 
Знаючи майбутній результат гри, вони особисто або через довірених осіб робили ставки на ресурсах букмекерських контор, зареєстрованих в країнах Азії. 
 
«Футбольний бізнес» приносив організаторам «замовних» матчів значні прибутки. У грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до 5 мільйонів доларів на рік.
 
Тому для власного збагачення організатори вживали усіх заходів, аби матч закінчився з необхідним їм результатом: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз.
Суми «винагород» за перемогу у матчі або «нічию» коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.
 
Організаторам планується повідомити про підозру за ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань) Кримінального кодексу України.