Українському моряку загрожує смертна кара в Ірані

18.05.2018
Андрій Новічков — моряк з Одеси, старший помічник капітана, більше року перебуває в Ірані за звинуваченням у вбивстві. Втім доказів його вини немає, — стверджують рідні та близькі.
 
Саме вони тут, в Україні, всіма силами намагаються допомогти Андрієві. 
 
Подію, через яку судять одесита, описують так: трагедія сталася 17 січня 2017 року о 08:37 на судні Arezoo, під прапором Ірану (порт приписки Qeshm).
 
Молодший рядовий матрос Мохаммад Бахранпур, за національністю іранець, опинився за бортом. 
 
Свідком цієї події став Андрій Новiчков. Єдиний християнин, громадянин України на борту судна. Він відразу ж, як того вимагає морський кодекс, підняв тривогу.
 
Рятувальна операція не дала результатів. Тіло матроса так і не знайшли. Після прибуття до Ірану Новiчкова зняли з судна та відвезли до суду, де пред’явили звинувачення у вбивстві.
 
Як так сталося, що Андрій був єдиним українцем на судні, де вся команда, включно з капітаном і судновласником, — іранці, пояснила його бабуся. Вона єдина рідна людина, яка залишилася в нього вдома.
 
«Через важку ситуацію він змушений був піти в будь-який рейс. Його мама лежала в лікарні, у неї був інсульт, а на шостий день у реанімації стався інфаркт. Лікування обходилося по 6 тисяч грн. на день», — розповіла Олена Вірановська.
 
Та Андрієві не вдалося врятувати матір, вона померла, щойно син вирушив на заробітки. 
 
За словами бабусі, загиблий Моххамад Бахранпур погано виконував свої обов’язки на судні, його чотири рази попереджали, а потім подали рапорт капітану.
 
Останній попередив, що в порту в Гамбурзі йому знайдуть заміну.
 
Андрій часто робив матросові зауваження. Про це загиблий розповідав своїм родичам. Саме тому українця і звинувачують у ненавмисному вбивстві.
 
10 травня друг Андрія Микола Олесов розмістив петицію на сайті Президента України з проханням втрутитися у справу українського моряка.
 
За сім днів петиція зібрала заледве 3,5 тисячі голосів із 25 тисяч необхідних.
 
Олена Вірановська була у приймальні Президента України, їй обіцяли зустріч із гарантом. Утім зустрітися не довелося.
 
Жінка зверталася до міністерства закордонних справ Ірану, до ООН, ОБСЄ, Конгресу захисту прав людини. Результат поки незначний — Андрій вийшов із СІЗО на поруки, наразі ним опікується український консул в Ірані.
 
Днями стало відомо, що Андрія можуть обміняти на іранського громадянина, затриманого в Україні. Про це в коментарі «Громадському радіо» розповів керівник проектів одеської доброчинної організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль» Андрій Шевченко.
 
«За попередньою інформацією, в Україні затримали громадянина Ірану, який, можливо, є родичем когось із керівництва. Іранська влада пропонувала його обміняти», — повідомив Шевченко.
 
Тому одесити зібралися на акцію підтримки Новічкова. Моряки, друзі та небайдужі містяни прийшли з плакатами: «Одесо, врятуй свого сина!» та закликами підписати петицію. Друзі Андрія переконані, що вирішити його долю можна лише на найвищому державному рівні.