«Так, я все ще живий»: Малайзію очолить найстаріший лідер у світі

11.05.2018
У жорсткій боротьбі на парламентських виборах 9 травня очолювана 92-річний Махатхіром Мохамадом коаліція «Альянс надії» перемогла правлячий «Національний фронт», який безперервно керував Малайзією з 1957 року, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Відтак пан Мохамад стане найстарішим лідером у світі.
 
«Так, так, я все ще живий», — жартома заявив політичний аксакал на вчорашній прес-конференції, коли виявилося, що очолювана ним коаліція отримала більшість у парламенті — щонайменше 113 місць iз 222 (для обрання прем’єром потрібно мінімум 112 мандатів).
 
Він сказав, що його коаліція не буде нікому мстити, але «поверне верховенство права», а передачу повноважень голови уряду очікує вже 10 травня.
 
Махатхір Мохамад вже обіймав посаду прем’єра Малайзії впродовж 22 років — з 1981 по 2003 рік.
 
Під його керівництвом Малайзія стала одним з «азійських тигрів» — країн, які розвивалися надзвичайними темпами до кризи 1997—1998 років. І Махатхіру Мохамаду вдалося досить швидко вивести країну з тієї кризи.
 
Проте він був авторитарним політиком, який використовував суперечливі закони про безпеку для протидії своїм опонентам.
 
Свого заступника Анвара Ібрагіма, який закликав до політичних та економічних реформ, він звільнив. Пізніше Анвара Ібрагіма звинуватили в корупції та гомосексуалізмі.
 
Суперником Мохамада на виборах був його колишній протеже Наджиб Разак, який очолює уряд Малайзії з 2008 року. Його політична сила здобула 79 парламентських мандатів.
 
Він уже заявив, що «приймає вердикт народу». Наджиб Разак багато років був міністром оборони та освіти в урядах Махатхіра Мохамада.
 
У 2008 році пан Мохамад навіть змусив тодішнього прем’єра Абдуллу Бадаві піти у відставку, аби пан Разак отримав посаду голови уряду. Проте в останні роки Махатхір Мохамад та Наджиб Разак стали опонентами.
 
Зростання вартості життя та звинувачення Наджиба Разака у корупції призвели до падіння популярності його уряду. Разака, зокрема, звинуватили у привласненні 700 млн. доларів iз державного інвестфонду 1Malaysian Development Berhad, який він створив.
 
Він категорично заперечував усі звинувачення, проте діяльність фонду розслідує кілька інших країн. Окрім того, пана Разака звинуватили в спробі зірвати розслідування шляхом звільнення кількох посадовців.
 
У 2016 році Махатхір Мохамад вийшов iз правлячої партії, наголосивши, що не хоче асоціюватися «з партією, яка розглядається як така, що підтримує корупцію», і розпочав боротьбу проти колишнього протеже. 
 
Натовпи прихильників пана Мохамада гучно відзначили його перемогу в столиці країни Куала-Лумпурі. На прес-конференції переможець виборів Махатхір Мохамад оголосив, що країну очікує дводенне свято, але додав: «Проте для переможців не буде свята», — натякаючи що на нього чекає робота, тож відпочивати ніколи.
 
Малайзія нараховує понад 31 мільйон мешканців, більшість з яких становлять мусульмани. Законодавча влада належить двопалатному парламенту (Сенат і Палата депутатів).
 
Виконавчу владу здійснює уряд. Прем’єра призначає на підставі результатів виборів глава країни. Король Малайзії відіграє переважно ритуальну роль, основні функції управління виконує парламент і прем’єр-міністр.