У КПУ назвали обшуки провокацією з метою «зірвати урочисті заходи»

11.05.2018
Низку санкціонованих обшуків провели працівники СБУ у Києві (у тому числі й у приміщенні КПУ) та області напередодні 9 травня.
 
Зокрема, завітали у місця проживання керівників компартії за підозрою у державній зраді та спробах захопити державну владу.
 
«У ході розслідування правоохоронці встановили механізм організації за дорученням російських кураторів проплачених акцій протесту для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні, спрямованих на насильницьку зміну й повалення конституційного ладу або захоплення державної влади», — зазначили у прес-службі СБУ.
 
«Уловом» спецпризначенців виявилися агітаційні матеріали із забороненою символікою, які планувалося публічного поширювати під час масових заходів 9 травня, що, безсумнівно, спровокувало б сутички між активістами з різних ідеологічних таборів. 
 
Особливо відзначився лідер комуністів-маргіналів Петро Симоненко, в якого слідчі СБУ також провели обшуки в рамках кримінального провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України — у нього, крім агіток, спрямованих на насильницьку зміну і повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, також вилучено предмети, схожі на пістолет АПС iз глушником i 120 патронів до нього. Кого збирався «мочити» товариш Симоненко — з’ясовуватиме досудове слідство, яке наразі триває.
 
Голова СБУ Василь Грицак іронічно заявив: «Кремлівський вірус проплачених «держпереворотів» в Україні знайшов черговий «організм». Але, на відміну від попередників, московські куратори гранатомет Симоненку вже не довірили, адже самі усвідомлюють бутафорність чергового претендента на роль російської «Аврори» у Києві».
 
У КПУ обшуки назвали провокацією з метою «зірвати урочисті заходи, не допустити масової участi українців у пам’ятних ходах i покладанні квітів радянським воїнам-визволителям».
 
Нагадаємо, що в липні 2014 року Міністерство юстиції подало судовий позов про заборону КПУ, а в грудні 2015 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив цей позов i заборонив Компартію на теренах України.