Баскетболісти «Черкаських мавп» вперше в історії стали чемпіонами Суперліги

04.05.2018
Баскетболісти «Черкаських мавп» вперше в історії стали чемпіонами Суперліги

За чемпіонською традицією, гравці «Черкаських мавп» зрізають сітку з кошика на пам’ять. (Фото з сайта ФБУ.)

Розпочавшись з сенсації, котрою, без сумніву, варто вважати виліт на першій же стадії «плей-оф» суперліги переможця попереднього розіграшу ЧУ — «Будівельника», сенсацією чемпіонат країни й завершився.
 
І нехай у «золотій серії» турніру змагалися дві найсильніші команди регулярного сезону, другий його колектив — «Черкаські мавпи» — аж ніяк не вважався головним претендентом на чемпіонство.
 
Однак саме команда Максима Міхельсона, не дозволивши своїм опонентам із Дніпра — беззаперечним переможцям «регулярки» та володарям Кубка країни — виграти бодай один матч, у найкоротший термін оформила перше у своїй історії звання чемпіона України.
 
«Попри «сухий» рахунок у серії — 3:0, назвати нашу перемогу легкою аж ніяк не можна.
 
«Вдячний «Дніпру» за чудову серію. Шкода, що супернику не могли допомогти його лідери Мішула та Загреба», — відзначив наставник переможців.
 
У минулому році команда Міхельсона гучно святкувала здобуття історичної для клубу «бронзи». Цього разу «мавпи» змогли підкорити максимальну висоту. 
 
«Неабияк хочеться подякувати засновнику нашого клубу, президенту ФБУ Михайлу Бродському. Це «золото» — як винагорода за довгі роки його любові та вірності баскетболу», — наголосив Максим Міхельсон.
 
Чемпіонську команду в Черкасах формували по ходу сезону. Не надто успішно розпочавши чемпіонат, з кожним новим матчем «мавпи» піднімалися на все вищий ігровий рівень.
 
Шахід Девіс, Олександр Кальченко, Володимир Конєв, Макс Конате — усі вони, як деталі складного механізму, поступово притиралися один до одного.
 
«Довелося докласти зусиль, аби кожен гравець повірив у себе, свої сили та здатність досягти вершини», — наголосив головний тренер «Черкаських мавп».
 
А от у «Дніпра», котрий iз легкістю, програвши лише три поєдинки, виграв «регулярку», ближче до завершення сезону наступив ігровий спад.
 
«Можливо, потрібно було зекономити сили в Кубку країни, але на початку сезону ми в команді вирішили грати на перемогу в кожному матчі», — розмірковував над причинами поразки в «золотій серії» наставник «Дніпра» Денис Журавльов.
 
За словами тренера, його підопічним банально не вистачило сил на кінцівку сезону. Хоча, слід визнати, не останню роль в невдачі «Дніпра» зіграла відсутність у фінальній серії через травму кращого снайпера команди Олександра Мішули. 
 
Загалом, у найвідповідальніший момент баскетболісти з Черкас виглядали більш зосередженими та зібраними, що дозволило їм вирвати у «Дніпра» дві гостьові перемоги, вигравши два стартові поєдинки з різницею в одне та чотири очки, відповідно.
 
У третьому ж матчі серії, що відбувся на паркеті «мавп», господарів було не зупинити.
 
«Сьогодні в залі було просто пекло і ми ніяк не могли програти», — Максим Міхельсон розповів, у яких умовах черкаські баскетболісти оформлювали своє прем’єрне чемпіонство.
 
«Бронзову» ж серію виграли баскетболісти «Хіміка», здолавши «всуху» (3:0) сенсаційний «Миколаїв», який позбавив права поборотися за медалі «Будівельник». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Фінальна серія (до трьох перемог). «Черкаські мавпи» — «Дніпро» — 79:66, 76:72, 76:75. Рахунок у серії — 3:0.
Матчі за 3-тє місце (до 3-х перемог). «Миколаїв» — «Хімік» — 66:68, 92:100, 60:71. Рахунок у серії — 0:3.