Українців можуть почати штрафувати за непроживання за місцем реєстрації

27.04.2018
Якщо за новий проект Закону «Про свободу пересування й вільний ви­бір місця проживання в Україні», який підготував офіс реформи адміністративних послуг при Міністерстві економічного розвитку й торгівлі, проголосує Верховна Рада, то чекайте гостей. Бо до вас прийдуть і вашу прописку перевірять.
 
Адже нововведення дасть добро на такі візити задля встановлення точного місця реєстрації громадян. 
 
Гостями будуть чиновники органів реєстрації. І постукають вони до квартир та будинків, у яких ви офіційно зареєстровані.
 
Окрім цього, кожен, кому виповнилося 14 років, протягом місяця повинен буде подати заяву про те, де він зареє­стрований.
 
Заяву можна буде подати через інтернет або особисто. Також проект передбачає, що громадяни, які беруть участь у судових процесах, які підлягають призову на строкову військову службу, зобов’язані поінформувати орган реєстрації про своє місцеперебування.
 
Цікаво, що перевірки не будуть проводитися, якщо ви є власником або співвласником житла, розташованого за адресою вашого зареєстрованого місця проживання, якщо ви військовослужбовець або бездомний.
 
«Підставами для перевірки, зокрема, є звернення розпорядника житла; звернення одного з батьків або іншого законного представника дитини у віці до 14 років; звернення органу державної влади або органу місцевого само­врядування, підприємства, установи й організації незалежно від форми власності, які отримали документально підтверджену інформацію про те, що особа не мешкає у житлі, розташованому за адресою її зареєстрованого місця проживання», — йдеться у проекті закону «Про свободу пересування й вільний вибір місця проживання в Україні».
 
Аби встановити факт проживання людини, будуть обстежувати вашу квартиру, цікавитися, чи є у ній ваш одяг, засоби особистої гігієни, а ще опитуватимуть сусідів.
 
У проекті закону йдеться про те, що всі відомості внесуть до Єдиної інформаційної системи, яку введуть в експлуатацію з 1 липня 2019 року.
 
Адже в Україні 10 мільйонів людей проживають не за місцем реєстрації, 63% дітей не мають зареєстрованого місця проживання. 
 
Як зазначається у проекті цього закону, «у разі встановлення факту непроживання особи за місцем реєстрації громадянин залучається до адміністративної відповідальності, зокрема, на нього накладається штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — а це нині від 340 до 850 гривень.
 
При цьому кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. 
 

А ТИМ ЧАСОМ…

Наразі оприлюднено нововведення, яке стосується школярів та їхніх батьків, — це новий порядок зарахування у початкову школу, який ґрунтується на принципах її територіальної доступності.
 
Тобто кожна школа зобов’язана буде прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування. І відміняються усілякі вступні випробування для дітей та їхніх родин, коли адміністрації шкіл на свій розсуд вибирали, кого їм зараховувати, а кому сказати, що «місць немає». 
 
При цьому міністр освіти і науки Лілія Гриневич пояснила, що при зарахуванні дітей до школи за новим принципом територіальної доступності навчального закладу документом, який підтверджує місце проживання, зможе бути не тільки реєстраційний штамп у паспорті батьків.
 
Наразі розробляється пропозиція щодо десятка альтернативних документів. Тож родинам переселенців, військовослужбовців, а також заробітчан, які працюють у великих містах, чиновники радять не хвилюватися.