Бій iз «тінню»: Віктор Ющенко знає, де взяти 800 млрд. гривень для економіки

25.04.2018
У Києві, в Українському домі, відбувся Міжнародний форум BusinessWoman2018.
 
Він зібрав понад тисячу жінок iз 20 країн світу зі сфери бізнесу, дипломатії, політикуму, влади, освіти й науки, громадської діяльності.
 
Говорили про вплив міжнародної дипломатії та політики на розвиток України.
 
Обговорювали кращі практики ведення бізнесу жінками в Україні й за кордоном. 
 
Ситуація в країні й на міжнародній арені сьогодні безперечно позначається на веденні підприємницької діяльності.
 
У 2017 році в рейтингу легкості ведення бізнесу, який складає Світовий банк, Україна посідала 76-те місце.
 
Тобто правила гри в цій сфері такі, які змушують підприємця більше захищатися і «крутитися», аніж упевнено і прозоро планувати розвиток і власне майбутнє. 
 
«Ми живемо в країні, де 57% економіки перебуває в тіні, — каже третій Президент України Віктор Ющенко. — Кожна четверта гривня — це готівка, а тінь живе з готівкою: чим більше її, тим менше ресурсів. У нас немає кредитної практики. За останні три роки рівень інфляції — більше 50%. Як така країна може прожити? Але тут нема нічого фатального, найбільша проблема — відсутність консолідації. Якщо бізнес буде говорити роздрібнено, влада вас ніколи не почує. Тому треба всім говорити одноголосно!». 
 
Віктор Ющенко додає, що в економіку країни цілком реально мобілізувати 500 млрд. гривень за рахунок детінізації економіки.
 
«Якщо ми будемо мати 5-7% приросту внутрішнього валового продукту, то нам для цього треба приблизно 500—550 млрд. гривень інвестицій. Де ж узяти ці 550 мільярдів? Детінізація української економіки на 20% мобілізує в обiг 500 млрд. гривень, і якщо виявити ті точки, які втягують українську економіку в «тінь», і демонтувати їх, то ми в обіг повертаємо 500 мільярдів», — переконаний Ющенко.
 
За його даними, за останні 3,5 року з банківського сектору населення забрало 12 млрд. доларів.
 
«Мобілізувати назад ці 12 мільярдів — означає повернути в український інвестиційний обіг близько 300 млрд. гривень», — каже екс-Президент.
 
Віктор Ющенко наголосив, що тільки ці кошти в сумі дають уже близько 800 млрд. гривень, які можна направити в економіку країну, і це не кажучи про зовнішні позики.
 
Водночас президент всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» Григол Катамадзе додає, що ними створено проект Ліберального податкового кодексу, в якому, зокрема, пропонують об’єднати два податки в один-єдиний соціальний внесок і податок на доходи фізичних осіб і встановити його на рівні 32% (а не 41,5%, як зараз).
 
За словами пана Катамадзе, якщо вдасться лібералізувати податкову політику, а також запровадити нульове декларування й амністію капіталу, то через «три роки матимемо зовсім іншу країну».