Дослідження невтішні: лише чверть українців відкладає гроші на пенсію

24.04.2018
Дослідження невтішні: лише чверть українців відкладає гроші на пенсію

Чи то наша українська безпечність, чи зневіра майже в усьому багатьох пересічних українців пояснюють невтішні результати соціологічного опитування, яке провів проект USAID «Трансформація фінансового сектору».
 
Виявилося, що лише 24% співвітчизників мають заощадження на пенсію.
 
Більшість опитаних, а саме 57%, зазначають, що не готові відкладати гроші на пенсію. При цьому 68% респондентів відзначили, що вони не будуть отримувати достатньої пенсії для забезпечення гідного рівня життя.
 
«Привабливими» способами заощадження 39% українців вважають  готівку в іноземній валюті, а 32% опитаних — готівку в гривні.
 
Також наголошується, що майже половина українців вважає достатньою пенсію в розмірі до 5 тис. гривень на місяць; третина — 36,5%, вважає пенсію достатньою, якщо її розмір становить 5-10 тис. гривень і трохи більше 16% українців відзначають, що достатня пенсія повинна бути більше 10 тис. гривень на місяць. 
 
Але виникає питання: чи багато з вас, шановні літні українці, має пенсії, котрі хоча б сягають п’яти тисяч гривень на місяць?
 
А реалії такі, що подачки від держави людям, які все життя трудилися, настільки мізерні, що тих пенсій не те що на заощадження, а й на жебрацьке існування ледь-ледь вистачає.