Вселенський патріархат дав старт процедурі надання автокефалії УПЦ

24.04.2018
Святий і Священний Синод Вселенського патріархату отримав від церковних і цивільних властей України звернення про надання автокефалії Українськiй православнiй церквi та «ухвалив відповідні рішення», про це повідомляється у комюніке Синоду від 22 квітня (засідання під головуванням Вселенського патріарха Варфоломія відбулося 19 квітня і 20 квітня).
 
«Материнська Церква вкотре розглянула питання, що стосуються церковної ситуації в Україні. У відповідь на клопотання церковних та цивільних властей, які представляють інтереси мільйонів українських православних християн, прийнято рішення тісніше координувати та частіше спілкуватися з сестринськими православними церквами з цього питання».
 
У прес-центрі Київської патріархії УПЦ прокоментували це повідомлення, зазначивши, що оприлюднене комюніке Синоду самим фактом публікації є знаковим сигналом про готовність Вселенського патріархату довести розпочату справу до логічного завершення.
 
Однак це аж ніяк не означає, що Вселенський патріарх зобов’язується вирішувати це питання винятково на основі консенсусу, тобто лише за згодою РПЦ.
 
Нагадаємо, що минулого вівторка, 17 квітня, Президент України Петро Порошенко на зборах лідерів парламентських фракцій заявив про те, що звернувся з проханням до Вселенського патріарха Варфоломія про проголошення автономії Української помісної автокефальної церкви.
 
Через два дні Верховна Рада ухвалила відповідну постанову про звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. 
 
Натомість УПЦ Московського патріархату проти. «Ініціатива Порошенка «закінчиться великим пшиком», — прокоментував прес-секретар церкви протоієрей Микола Данилевич. — А ось підписаний Президентом України та схвалений Верховною Радою документ про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні є перевищенням влади та втручанням у церковні справи!»
 
УПЦ Московського патріархату вважає перевищенням влади звернення Президента Петра Порошенка та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні. Про це йдеться у заяві відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Московського патріархату, опублікованій 21 квітня ввечері.
 
«Відповідно до статті 35 Конституції України, церква є відокремленою від держави, а тому питання церковного життя церква вирішує самостійно», — наголошують в УПЦ МП.
 
І додають: «Українська православна церква, яка має канонічний зв’язок iз Вселенським православ’ям, не зверталася до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні та не уповноважувала на це ні Президента, ані депутатів Верховної Ради України. У зв’язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи».
 
Там також висловлюють стурбованість, що надання автокефалії православній церкві в Україні «розглядають як питання не лише релігії, а й геополітики».
 
«Переконані, що сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання», — вважають в УПЦ МП.
 
І наголошують, що завжди (?) виступали за відновлення церковної єдності і за єдину церкву.
 
«Однак запропонований і озвучений владою спосіб досягнення цієї єдності не відповідає канонічному праву церкви та суперечить законодавству України. Адже влада просить надати томос про автокефалію єдиній церковній структурі, якої ще не існує. Саме тому вважаємо, що слід спочатку подолати розкол, відновити церковну єдність, і лише після того ставити питання про зміну канонічного статусу єдиної православної церкви в Україні», — йдеться в заяві.
 
Церква, що служить московському агресору, зрозуміло, не хоче втрачати владу в Україні і засіб кремлівської пропаганди одночасно.