Сакральна подорож із хором: у Києві виступив угорський «Святий Єфрем»

24.04.2018
Сакральна подорож із хором: у Києві виступив угорський «Святий Єфрем»

«Святий Єфрем» на київській сцені. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

У рамках Х міжнародної Пасхальної асамблеї-2018, яка триває до 28 квітня, у великій залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського виступив чоловічий хор «Святий Єфрем».
 
 
Концерт відбувся за підтримки адміністрації прем’єр-міністра Угорщини та посольства Угорщини в Україні. 
 
 
Угорський чоловічий хоровий колектив, названий на честь сирійського святого Єфрема, представив на київській сцені Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.
 
 
Хор створив у 2002 році лауреат премії імені Ференца Ліста Тамаш Бубно, який із того часу є художнім керівником хору.
 
— Головною метою колективу є дослідження, виконання і популяризація візантійського християнського співу. Через 17 століть ми прагнемо продемонструвати публіці ті цінності, які були започатковані святим Єфремом у IV сторіччі. Це не тільки музика, а й сама молитва, — говорить керівник хору Тамаш Бубно.
 
У виконанні чоловічого хору «Святого Єфрема» звучать також сучасні європейські музичні композиції з окремим наголосом на продовження традицій чоловічого хорового співу Угорщини, а це — Ференц Ліст, Бела Барток, Золтан Кодай, Дьордь Лігеті.
 
Колектив хору є частим гостем на престижних фестивалях, важливих музичних проектах у країнах Європи, а з 2011 року є організатором фестивалю Orientale Lumen у Базиліці святого Іштвана у Будапешті.
 
І задзвеніли дзвіночки молитви Agios o theos («Святий Боже») — мелодії Афонської гори. Зала консерваторії притихла так, що не було чути дихання.
 
Трепетно лунав у виконанні хору Великодній Тропар угорською, грецькою та древньослов’янською мовами.
 
Після молитви-дзвону прозвучав грузинський чоловічий триголосий спів на парифразу «Отче наш» Іллі Чавчавадзе, а на завершення другої частини — уривок із чоловічої хорової літургії української композиторки Лесі Дичко — «Щастя».
 
Присутні в залі почули також вишуканий, благоговійний Псалом Ференца Ліста «А мені добре триматися мого Господа».
 
«Чоловічий хор «Святий Єфрем» — це справжнє відкриття і свято, — сказав керівник проекту «Пасхальна асамблея-2018. Духовність єднає Україну» ректор Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського Володимир Рожок.
 
— Хор здійснив з аудиторією «сакральну подорож по світу». Тут пролунало і грецьке новорічне вітання, в якому прославляють Великого Василія, й виконано болгарську колядну пісню під назвою «Маленька дівчинка», й найпопулярнішу Ave Maria, яку для чоловічого хору написав німецький маестро Франц Бібл у 1966 році в Зальцбурзі».
 
Стоячи й оплесками вітали в Києві чоловічий хор «Святий Єфрем», коли звучав славнозвісний «Щедрик» Миколи Леонтовича.
 
До речі, на концертах Міжнародної Пасхальної асамблеї «Духовність єднає Україну» ведеться збір коштів на підтримку онкохворого дворічного хлопчика Марка Ковальчука.