Єдина і незалежна: як Україна зробила ще один крок до автокефалії православної церкви

20.04.2018
Депутати Верховної Ради 19 квітня проголосували за постанову щодо звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні. За рішення проголосувало 268 народних обранців.
 
Перед депутатами Петро Порошенко виступив з промовою, в якій  акцентував на тому, що розглядає власну церкву як необхідний атрибут незалежної держави.
 
Петро Порошенко наголосив, що Росія використовує церкву у своїх інтересах. Зміцнення єдності необхідне для боротьби з агресором, сказав він.
 
За словами глави держави, поява Єдиної православної церкви не порушуватиме право на свободу віросповідання.
 
Також він підкреслив, що «автокефалія» не повинна розбурхати міжконфесійний конфлікт.
 
«Я вірю в українську автокефалію, бо вірю, що на це є воля Божа», — сказав Президент України перед голосуванням депутатів.
 
Нагадаємо, Петро Порошенко спочатку провів зустріч iз предстоятелями православних церков України та офіційно прийняв звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами всіх архієреїв, які підтримали це рішення.
 
Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет офіційно передав Президенту Звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію, підписане всіма архієреями УПЦ КП.
 
Глава держави також провів зустріч iз митрополитом Київським і всієї України Макарієм, предстоятелем Української автокефальної православної церкви та офіційно прийняв звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв УАПЦ.
 
Була і зустріч i з предстоятелем Української православної церкви Московського Патріархату митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.
 
Вони «обмінялися думками щодо активізації міжконфесійного діалогу в Україні», про такий підсумок зустрічі повідомила прес-служба Президента. 
 
Коли перед голосуванням у Верховній Раді почалися виступи від фракцій, до трибуни підійшов Юрій Бойко, який заявив, що у фракції «Опозиційний блок» інше бачення події, що почалася президентська кампанія з найбільш чутливої теми — релігії.
 
Нардеп зазначив, що не треба втручатися у питання релігії, і додав, що його фракція голосуватиме проти постанови. Після цього «опоблоківці» заблокували трибуну.
 
Фракцію «Опозиційний блок» підтримав і представник від групи «Воля народу» Андрій Шипко, який зазначив, що буде кожну неділю ходити у свою церкву Московського патріархату «навіть, якщо вона залишиться одна».
 
За його словами, держава не має права втручатися у релігійні справи, і якщо вже пішла мова про єдину церкву, то треба звернутися не до Ворфоломія, а до голів церков і провести... референдум.
 
Всі інші фракції ВР виступили на підтримку цього звернення.
 
Спочатку гучна заява Президента Петра Порошенка про те, що Україна як ніколи близька до створення Помісної православної церкви, а тепер і голосування за відповідну постанову у ВР надихнула багатьох українців.
 
Чи не буде чергового розчарування? Розмови ж бо про автокефалію виникають уже більше 10 років, однак перспективи все ще оманливі.