У фіналі національного Кубка 9 травня на «Дніпро-арені» зіграють «Шахтар» та «Динамо»

20.04.2018
У фіналі національного Кубка 9 травня на «Дніпро-арені» зіграють «Шахтар» та «Динамо»

Бразильський українець Марлос зробив вихід «Шахтаря» до фіналу Кубка країни легким і безпроблемним. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Цілком закономірно, що два найсильніші клуби країни — «Шахтар» та «Динамо» — домінують не тільки в чемпіонаті країни.
 
 
Їхнє безапеляційне лідерство за кількістю здобутих національних Кубків — також беззаперечне.
 
 
Щоправда, на відміну від ЧУ, де вітчизняні флагмани (у парі) лише одного разу дозволили суперникам виграти національне «золото» (нагадаємо, що перший чемпіонат незалежної України виграла сімферопольська «Таврія), в кубкових баталіях одразу в чотирьох розіграшах перемогу святкували ні «Динамо», ні «Шахтар».
 
Водночас у нинішньому сезоні фінал КУ без їхньої участі не обійдеться. І, що важливо, після завершення турніру один iз його фіналістів вийти в одноосібні лідери за кількістю здобутих Кубків, котрих наразі в «біло-синіх» та «гірників» по 11.
 
«Очікуємо, що 9 травня буде видатний фінал Кубка України», — наголосив словенський новачок «Динамо» Беньямін Вербич. Його гол став заключним у протистоянні динамівців та сенсаційного півфіналіста Кубка країни-2017/2018 — друголігового «Дніпра-1», в якому, доволі очікувано, перемога — легка й невимушена — дісталася беззаперечному фавориту пари.
 
Дарма, що в поточного лідера другої ліги — максимальні амбіції. Створений у минулому році чи то на противагу, чи то на заміну «Дніпру», котрий через загадкову фінансову діяльність свого власника Ігоря Коломойського випав iз когорти елітних колективів країни, «Дніпро-1» ще не наростив потрібних для вдалого протистояння з флагманом м’язів.
 
Наставник iз досвідом роботи в прем’єр-лізі, кілька футболістів з аналогічним багажем, стадіон, на якому гриміли баталії на найвищому рівні, а також суттєва глядацька підтримка на «Дніпро-арені», зрештою, не допомогли молодій і, загалом, малодосвідченій команді Дмитра Михайленка уникнути розгрому — 1:4.
 
Основну справу, пов’язану з виходом до фіналу КУ-2018, динамівці зробили в першому таймі, коли тричі відзначилися у воротах «Дніпра-1».
 
«Найскладнішими для нас були стартові хвилини поєдинку, коли рахунок був 0:0. Для суперника це була можливість зберегти його. Але згодом господарі почали помилятися й значно полегшили для нас гру», — прокоментував хід виграного поєдинку динамівський півзахисник Вербич.
 
Якщо на гру проти значно сильнішого опонента очільник «Дніпра-1» Дмитро Михайленко обрав відверто захисну модель гри, то головний тренер «Маріуполя» Олександр Бабич у кубковому півфіналі проти «Шахтаря» пішов, як наголосив один з його підопічних Максим Білий, на експеримент і зіграв у три захисники.
 
Думається, зайве говорити, що, отримавши широке поле для своїх креативних дій у нападі, південноамериканці донецького клубу рознесли в друзки своїх сусідів по регіону — 5:1.
 
«Хочеться якнайшвидше забути цей шах», — констатував очільник приазовців.
 
Героєм же другого півфіналу КУ, що проходив у Харкові, став нещодавно натуралізований Україною бразильський «гірник» Марлос.
 
Вийшовши на поле на 34-й хвилині після травми Дентіньйо «гравець з іншої планети» — а саме так охрестили маріупольці натхненника їхнього розгрому — своїми результативними діями відправив у «нокаут» п’яту команду прем’єр-ліги. 
 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали. «Дніпро-1» — «Динамо» — 1:4 (Когут, 58 — Циганков, 28 (пен.); Шепелєв, 38; Бесєдін, 44; Вербич, 66). «Шахтар» — «Маріуполь» — 5:1 (Тайсон, 8, 45; Марлос, 38; Кайоде, 74; Петряк, 81 — Тищенко, 22).