Хибна тривога: на Рівненській АЕС пояснили відключення двох реакторів

11.04.2018
Після Чорнобильської трагедії, яка відгукується й буде відгукуватися нам ще багато років, ставлення українців до атомної енергетики насторожене.
 
Тож і не дивно, що тривогу викликало повідомлення, що на Рівненській АЕС у роботі перебувають лише два енергоблоки з чотирьох. 
 
Проте у прес-центрі РАЕС поспішили заспокоїти, що два енергоблоки працюють на номінальному рівні потужності з сумарним навантаженням 1410 МВт i зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
 
Виявилося, що на енергоблоці №2 (ВВЕР-440) —  уже 25-та доба середнього планово-попереджувального ремонту (у ремонті — обладнання третього каналу системи безпеки, виконано операції з перевантаження палива в активній зоні реактора).
 
А на енергоблоці №3 (ВВЕР-1000) — триває... 124-та доба планово-попереджувального ремонту, й роботи проводяться відповідно до графіку.
 
Також у прес-центрі запевнили, що порушень меж і умов безпечної експлуатації не було, а результати аналізів еколого-хімічної лабораторії служби охорони навколишнього середовища РАЕС підтвердили, що у березні хімічний склад вод річки Стир у регіоні розташування електростанції відповідав екологічним нормам.
 
Нагадаємо, що Рівненська АЕС — перша в Україні атомна електростанція з енергетичним водно-водяним реактором типу ВВЕР-440.
 
Розташована біля міста Вараш і є відокремленим підрозділом НАЕК «Енергоатом». Географічно Рівненська АЕС розташована на Західному Поліссі, біля річки Стир.
 
Відлік своєї історії станція веде з 1971 року, коли почалося проектування Західно-Української АЕС, яку пізніше перейменували на Рівненську АЕС. Будівництво станції почалося в 1973 році.
 
Два перших енергоблоки з реакторами ВВЕР-440 введені в експлуатацію в 1980—1981 роках, а 3-й енергоблок («мільйонник») — у трагічному 1986 році.
 
Будівництво 4-го енергоблоку РАЕС розпочалося в 1984 році, а в 1991-му передбачалося запровадження його в експлуатацію (однак роботи призупинили внаслідок введення мораторію Верховної Ради на спорудження ядерних об’єктів на території України).
 
Будівництво відновилося в 1993 році, після скасування мораторію, й лише у 2004 році 4-й енергоблок (сучасної серії ВВЕР-1000) був уведений у експлуатацію. 
 
Протягом останніх років РАЕС виробляє близько 11-12 млрд. кВт/год. електроенергії, яка становить 16 % виробництва на атомних електростанціях.