На Миколаївщині спалахнув справжній народний бунт через розбиту трасу

30.03.2018
На Миколаївщині спалахнув справжній народний бунт через розбиту трасу

Акція протесту в Миколаївській області. (Фото з сайта korrespondent.net.)

Справжній народний бунт спалахнув після того, як люди почули новину про те, що 300 мільйонів гривень, виділені з держбюджету на ремонт траси Н-14, планують перекинути на ремонт доріг на Дніпропетровщині.
 
 
Зневірені мешканці Єланецького району Миколаївщини 27 березня влаштували стихійний мітинг та перекрили автомагістраль національного значення Н-14, що сполучає Миколаївську та Кіровоградську області.
 
 
Акція протесту спалахнула неподалік від села Возсіятське, але дуже швидко перекинулася на сусідні населені пункти.
 
Громадські гурти перекрили рух відразу на трьох дорогах, які потребують капітального ремонту вже не один рік поспіль.
 
На ремонт розбитих автотрас державного значення Р-55 Одеса—Вознесенськ—Новий Буг та Т-1510 Арбузинка—Єланець—Нова Одеса—Миколаїв необхідно знайти більш як сто мільйонів гривень, однак такі кошти нiхто не виділив.
 
— На цій ділянці шляху дорога повністю «вбита», — обурюється один з активістів, Олексій. — Машини колесами потрапляють у метрові ями та з’їжджають у кювет, залишаючи за собою місиво з бруду замість асфальту. Автомагістраль Н-14 йде через села, але по ній неможливо не те що їздити, а навіть просто пішки ходити!
 
Поруч із мітингуючими людьми на розбитих трасах швидко вишикувалися кілометрові черги з великих вантажівок. На думку людей, саме ці багатотонні фури винні у зіпсованому дорожньому покритті та великих ямах на автомагістралі.
 
Лише на другий день після початку стихійного мітингу на зустріч iз людьми виїхала депутатська група разом із заступником голови Миколаївської обласної державної адміністрації Валентином Гайдаржи. Чиновник пообіцяв прислати техніку для ремонту доріг та запевнив, що найбільш розбиті ділянки траси частково відремонтують до Великодня.
 
— Чутки про те, що кошти з Миколаївської області нібито перекинули до міста Дніпро, не відповідають дійсності, їх навмисно розповсюджують провокатори, — запевнив Валентин Гайдаржи. — Гроші на ремонт проблемної автотраси є, тому повний комплекс робіт буде проведено вже найближчим часом.
 
Слова чиновника змусили людей добровільно розблокувати автомагістраль, хоча багато хто з недовірою сприйняв почуту інформацію.
 
Адже подібні байки тут слухають уже третій рік поспіль, а ремонту дороги як не було, так і немає.
 
Учасники акції протесту пригрозили, що якщо найближчим часом дорогу не відремонтують, то вони знову влаштують народний бунт.
 
Однак розмовляти з місцевими чиновниками вже не будуть, а вимагатимуть приїзду на Миколаївщину Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
 
До речі, усі три проблемні траси на Миколаївщині щодня фігурують у кримінальній хроніці, як місця, де регулярно трапляються ДТП iз кривавими наслідками.
 
Акції протесту мешканці довколишніх сіл на трасі Н-14 проводять щорічно, проте пустопорожніми словами чиновників до цих пір не вдалося залатати жодної ями на дорозі.