Збірна України у бельгійському Льєжі переграла Японію

30.03.2018
Збірна України у бельгійському Льєжі переграла Японію

Форварду «Динамо» та збірної України Артему Бесєдіну не вдалося відзначитися в матчі з японцями. (Фото прес-служби ФФУ.)

Здавалося, часи, коли національна футбольна зібрна України формувалася на базі однієї, найбільш сильної команди країни, залишилися позаду.
 
 
Утім ігрова схема, якій віддає перевагу головний тренер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко — швидкі проходи, високий пресинг, контроль м’яча, нині наявна в розпорядженні гравців однієї лише української команди.
 
 
Прищеплений «Шахтарю» іще Мірчою Луческу яскравий атакувальний стиль, по суті, ліг в основу тактичного малюнку української збірної нинішнього скликання.
 
 
Відтак не дивно, що, комплектуючи «основу» «синьо-жовтих», їхній наставник особливо активно залучає до справи гравців «Шахтаря» та вихованців його школи.
 
Дивлячись на основний склад збірної України у виграному товариському поєдинку проти команди Японії, відшукали одразу дев’ятьох футболістів, які прямо чи опосередковано мали стосунок до донецького клубу.
 
Навіть якщо відкинути слово «колишній» (iдеться про Едуарда Соболя зі «Славії», Руслана Малиновського — з «Генку» та Олександра Зінченка з «Манчестер Сіті», котрі нині вже не мають стосунку до структури «Шахтаря»), то на поєдинок проти японців з його перших хвилин вийшло одразу шестеро «гірників».
 
Після не надто переконливої гри в матчі з Саудівською Аравією, де також було доволі багато футболістів з орбіти донецького «Шахтаря», в товариському протистоянні з японцями Андрій Шевченко вирішив вдруге не вдаватися до експериментів.
 
Повторний прокол — нехай і в протистоянні з іще одним учасником майбутнього «мундіалю» — обов’язково б викликав масивну хвилю критики на адресу тренерського штабу української збірної.
 
І хоча в двобої з японцями без помилок, які, до певної міри, вже можна називати хронічними, українським збірникам уникнути не вдалося — втрата концентрації під час стандарту наприкінці першого тайму призвела до голу в ворота Андрія П’ятова — підсумковий результат двобою приніс, як наголосив Євген Коноплянка, позитивні емоції.
 
Проблеми з «утриманням концентрації до фінального свистка» ледь не призвели до повторного взяття воріт «синьо-жовтих» на останніх хвилинах матчу, проте скористатися помилкою українського захисту японським футболістам не дозволив брак виконавчої майстерності.
 
Водночас звання кращого гравця матчу в складі збірної України дісталося захиснику «Шахтаря» Ярославу Ракицькому, на рахунку котрого перший гол у матчі.
 
Цікаво, що й другий м’яч у складі української команди забив гравець оборони: через шість хвилин після виходу на заміну Олександр Караваєв замкнув фланговий простріл Євгена Коноплянки.
 
Знаковою виявилася й інша заміна, котру на 80-й хвилині провів Андрій Шевченко. Вихід на поле замість молодого Зінченка 36-річного Руслана Ротаня дозволив ветерану вітчизняного футболу провести у складі «синьо-жовтих» сотий матч і долучитися таким чином до клубу «сотників» збірної, куди також входять Анатолій Тимощук та нинішній наставник української команди.
 
Обидва товариські матчі з учасниками чемпіонату світу-2018 від Азії знову продемонстрували головну проблему збірної України нинішнього скликання.
 
У матчі з Японією відсутність забивного форварда компенсували наші захисники. А як далі тренерський штаб Андрія Шевченка вирішуватиме кадрову проблему — покажуть поєдинки Ліги націй та кваліфікації на ЧЄ-2020.
 
Далі ж Шевченко натякнув, що прагнутиме розпочати клубну кар’єру, де кадрових можливостей для реалізації тактичних задумок, без сумніву, буде у нього значно більше. 
 

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Японія — 2:1 (Ракицький, 21; Караваєв, 69 — Макіно, 41; У: П’ятов, Соболь (Матвієнко, 62), Ракицький, Ордець, Бутко (Караваєв, 63), Степаненко, Малиновський (Буяльський, 62), Зінченко (Ротань, 80), Коноплянка (Циганков, 79), Марлос (Петряк, 90+3), Бесєдін).
 

ОВВА!

Регламентний прокол
 
Скандалом завершився відбір на ЧЄ-2018 для української збірної з гравців віком до 17 років. Формально, завершивши його в статусі майбутнього учасника Євро, через порушення регламенту в одному з поєдинків кваліфікації (проти Сербії) та зараховану, як наслідок, технічну поразку команда Олега Кузнєцова опинилася за бортом фінальної частини турніру.
 
Причина в тому, що тренерський штаб у матчі з сербами задіяв двох футболістів, які не мали права грати через перебір попереджень.
 
«Покараємо всіх, хто винен», — грізно заявив президент Федерації футболу України Андрій Павелко. Розслідувати ж інцидент довірили керівнику комітету національних збірних ФФУ Мирону Маркевичу.