Тернополяни зареєстрували петицію проти обрізки дерев

28.03.2018
Тернополяни зареєстрували петицію проти обрізки дерев

На такі цурпалки перетворюються тернопільські дерева після «санітарного обрізання» (Фото з сайта zbudovano.te.ua.)

Жителі Тернополя вже не перший рік обурюються потворним виглядом дерев на вулицях та в парках міста, які після так званої санітарної обрізки комунальниками стають схожими на цурпалки.
 
 
Працівники відповідних служб та чиновники міськради не раз пробували переконувати тернополян, що все робиться за правилами і що таке обрізання деревам тільки на користь.
 
 
Однак небайдужі містяни почали слідкувати за подальшим станом дерев і неодноразово переконувалися у протилежному. 
 
 
У результаті громадські активісти вирішили розмістити на сайті Тернопільської міської ради електронну петицію «Проти санітарної обрізки дерев».
 
«Заборонити значну вирубку дерев у місті, особливо у парках, скверах, алеях, дворах житлових будинків, — йдеться в ній. — Замість кожного зрубаного дерева повинно бути посаджено нове. Заборонити так звану «омолоджувальну» або «санітарну» обрізку дерев «під стовп». Ця обрізка калічить дерева, вони вже ніколи не будуть повноцінно розвиватись, а значна частина їх просто загине. Такого немає в цивілізованих країнах світу, не повинно бути і в нас. Про майбутнє потрібно думати вже сьогодні». 
 
Далі автор петиції Віра Чупрова посилається на Постанову Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1999 року «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», де зазначено, що обрізати крони дерев дозволяється не більш ніж на 30 відсотків їх довжини.
 
Обрізка від 1/3 до 1/2 довжини крони дерева уже кваліфікується як пошкодження і передбачає стягнення штрафу.
 
Обрізання ж на більш ніж 1/2 довжини крони кваліфікується уже як пошкодження, що призводить до припинення росту, і тягне за собою штраф на значно більшу суму.
 
Від 13 березня — початку збору підписів за петицію — назбиралося вже більше третини голосів, необхідних для того, щоб на неї відреагувала місцева влада. 
 
Тим часом проблему активно обговорюють і в соціальних мережах. Ось що, приміром, написала нещодавно на своїй сторінці у «Фейсбуці» тернополянка Людмила Чеховська: «Друзі, не давайте себе ошукати! Якщо ми з вами не захистимо зелені насадження міста, то ніхто цього не зробить... Якщо спостерігаєте обрізання дерева, а тим більше по стовбур, поцікавтеся, чи є у підрядників на це документи і чи фігурує в них термін «омолодження», тому що таке обрізання  дерев має мати серйозні підстави, а не просту вказівку якогось замовника. 
 
Має бути дефектний акт комісії з чіткою вказівкою причини і кількості дерев, що підлягають такому обрізанню, а от «санітарне обрізання», яким нам із вами часто намагаються закрити рот, — це всього лиш обрізка сухих гілок, яка має сенс тоді, коли дерево уже зелене... Немає документів — викликайте поліцію, фотофіксуйте місце, привертайте увагу, не проходьте повз, тому що таке обрізання без вагомих причин — варварство!».