У Мінську затримали активістів, які вирішили ходою відзначити День Волі

27.03.2018
Для білоруських націоналістів 25 березня, День Волі, завжди був особливим святом.
 
Саме в цей день сто років тому в окупованому німцями Мінську Рада Білоруської Народної Республіки (колишній виконком Всебілоруського з’їзду) ухвалила Третю статутну грамоту, згідно з якою БНР проголосили вільною і незалежною державою.
 
Самостійна БНР проіснувала до січня 1919 року, коли країну зайняли більшовики та встановили радянську владу.
 
Відзначення Дня Волі відродили на початку 90-х, однак із приходом до влади Олександра Лукашенка та скасування національних символів (біло-червоно-білого прапора та герба-«Погоні») під забороною опинилося і це свято.
 
Тож до ювілею проголошення БНР цьогоріч готувалися і білоруські патріоти, і силовики. Влада дозволила лише проведення мітингу та концерту біля Оперного театру.
 
Натомість опозиціонери вирішили провести ще й ходу від площі Якуба Коласа.
 
«Я завжди буду пишатися, що я був заявником першого святкування Дня Волі у 1996 році. З того року і започаткувалася ця традиція ходи в Мінську, столиці Білорусі. Цьогоріч ми будемо проводити День Гідності і Волі. І не так важливо, скільки людей прийде на акцію. Важливо, як вони себе почуватимуть — вільними людьми чи рабами», — заявив напередодні один з організаторів ходи, керівник руху солідарності «Разам» В’ячеслав Сівчик. 
 
Утім влада вирішила діяти на випередження, затримавши напередодні акції й В’ячеслава Сівчика, й інших лідерів громадської думки.
 
За ґратами опинилися колишні кандидати в президенти Білорусі Володимир Некляєв та Микола Статкевич, лідер Білоруського національного конгресу Євген Афнагель, активісти Максим Вінярський та Леонід Кулаков.
 
Поета і громадського діяча, колишнього політв’язня Славоміра Адамовича вивели з електрички в Мар’їній Гірці, передмісті Мінська.
 
Також по дорозі до Мінська була затримана журналістка Ольга Чайчіц та інші активісти.
 
Затримання продовжилися і на площі Якуба Коласа, куди бійці ОМОНу підігнали кілька автозаків і почали пакувати всіх, хто був присутній на площі.
 
Затримані були навіть пенсіонери, які просто прийшли подивитися, що відбувається, та деякі журналісти.
 
Загалом було затримано 62 особи, в тому числі близько 10 їхніх спостерігачів, а також журналістів опозиційного телеканала «Белсат» Катерину Андреєву, Сергія Ковальова, Ігоря Ілляша, Любов Луньову.
 
Спочатку затримували «для встановлення особи» тих, хто мав при собі біло-червоно-білі прапори чи квіти такого кольору, а потім брали всіх, хто перебував на площі.
 
Відомій режисерці Ользі Нікалайчик не дали навіть вийти з таксі — одразу повели до автозаку. 
 
Більшість затриманих відпустили через кілька годин, на декого були оформлені протоколи про адміністративні правопорушення: участь у несанкціонованих масових заходах, непокора правоохоронцям, перехід дороги в невстановленому місці тощо. Близько восьмої вечора відпустили й організаторів акції.
 
«Нічого не пояснюючи, вивели на вулицю, де я несподівано зустрів Леоніда Кулакова, Євгена Афнагеля, Макса Вінярського, Миколу Статкевича, Володимира Некляєва. Їх випускали щохвилини. День Волі — на волі! Випустили незаконно, як і посадили. Буду доводити до відома громадськості про умови утримання в ЦІПу (Центр ізоляції правопорушників на вулиці Окрестіна, відоме в Мінську місце утримання опозиціонерів. — Авт.), тому що від цього масово страждають білоруси, бо камери переповнені цілодобово і цілорічно», — написав у «Фейсбуці» В’ячеслав Сівчик.
 
На думку Євгена Афнагеля, причиною звільнення став міжнародний тиск, адже весь світ облетіли кадри затриманя літньої жінки на площі Якуба Коласа. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Більше сотні представників білоруської діаспори та їхніх прихильників зібралися в неділю в Києві на майдані Незалежності на акцію солідарності з білоруським народом «Година свободи».
 
Після невеликого мітингу учасники акції поклали квіти до місця загибелі Героя Небесної сотні, білоруса Михася Жизневського.
 
Далі святкування 100-річчя БНР у Києві перемістилося до скверу «Доброволець» на Троєщині, де було піднято прапор на честь  білорусів-добровольців в АТО.