Він працює: завдяки мораторію на експорт лісу-кругляка незаконних вирубок поменшало

23.03.2018
Він працює: завдяки мораторію на експорт лісу-кругляка незаконних вирубок поменшало

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України продовжує цілеспрямовану кампанію з дискредитації мораторію на експорт лісу-кругляка.
 
 
Нагадаю, раніше Іванна Климпуш-Цинцадзе на догоду європейським чиновникам (які послідовно відстоюють інтереси деревообробників з ЄС) розповсюджувала в ЗМІ інформацію, що мораторій начебто порушує угоду СОТ та Асоціацію з ЄС, потім вдалась до «кредитного шантажу» — або відміняйте мораторій, або ЄС не дасть Україні кредит у 600 млн. євро, а тепер почала спекулювати на темі незаконних вирубок.
 
 
Цього разу, посилаючись на інформацію МЕРТ, вона стверджує, що мораторій —  чи не єдина причина збільшення вдвічі незаконних вирубок у 2015-2016 роках.
 
Відверта нісенітниця, що не витримує жодної критики, адже:
 
1) по-перше, в 2015 році мораторій діяв лише 1 місяць, а за 30 днів збільшити вдвічі річний обсяг незаконної вирубки практично неможливо;
 
2) по-друге, до 1 січня 2017 року мораторій поширювався лише на ті породи деревини, що практично не експортувались. Сосна, на яку було введено мораторій на експорт з 1 січня 2017 року, становила близько 90% всього експорту деревини, і її експорт не був заборонений у 2015-2016 рр. Тобто основну «експортну породу» в 2015-2016 роках можна було вільно рубати і експортувати... 
 
Пані віце-прем’єр-міністр спекулює на факті збільшення незаконних вирубок. Але причини є значно очевиднішими за мораторій, і не варто тут шукати «слона у посудній лавці» — тотальне зменшення доходів населення, грабіжницькі тарифи (люди вимушені вирубувати ліс для опалення своїх домівок), відверта вакханалія у лісовій галузі через відсутність фінансування з бюджету і нормального керівництва.
 
До речі, за тією ж інформацією МЕРТ, після набрання повної сили мораторію в 2017 році незаконні вирубки зменшились на 6%. Хоча для прикладу, за інформацією Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, рівень незаконних вирубок у закарпатських лісах скоротився втричі.
 
Але більше дивує інше — чому Іванна Орестівна відверто замовчує, що за час дії мораторію КМУ геть забув про лісову галузь країни — змінює керівників лісагентства, наче рукавички, ігнорує проблему контрабанди, не закладає коштів у бюджет на розвиток лісового господарства, а зараз навіть вирішив зруйнувати внутрішній ринок — через свою інертність у судових інстанціях КМУ дозволить скасувати єдиний нормативний акт (42-й наказ), що регулює продаж деревини всередині країни. 
 
Спочатку це виглядало як звичайне невігластво, нині вже схоже на ЗРАДУ НАЦІОНАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ!!! 
 
Дмитро МАРЧЕНКО,
виконавчий директор «Української асоціації Римського клубу»