Українським біатлоністам «світить» зменшення квот на наступний сезон у Кубку світу

21.03.2018
Українським біатлоністам «світить» зменшення квот на наступний сезон у Кубку світу

Один із лідерів українського жіночого біатлону Юлія Джима не виключає завершення своєї кар’єри. (Фото прес-служби IBU.)

Підсумки нинішнього біатлонного сезону підбиватимуть 22-25 березня в російській Тюмені.
 
Щоправда, участь у дебютному для цього міста та заключному для Кубка світу-2017/2018 етапі братимуть не всі представники біатлонної еліти.
 
До числа тих, хто через систематичне порушення Росією антидопінгових правил вирішив бойкотувати російський етап КС, долучилися й українські «стріляючі лижники», відтак кубкові баталії, котрі минулого тижня точилися в норвезькому Холменколлені, стали завершальними для вітчизняних біатлоністів в олімпійському сезоні. 
 
Звісно, робити висновки виступу українських біатлоністів у сезоні 2017/2018 років без озирання на Зимові ігри у Пхенчхані безглуздо.
 
А там, у морозній та вітряній Південній Кореї, на жаль, ані чоловічій, ані жіночій команді не вдалося навіть близько продемонструвати свої найкращі можливості.
 
Як кажуть спортсмени, їхні кондиції в Пхенчхані були далекими від оптимальних. Щодо історії з жіночою збірною, то її словенський наставник Урош Велепець відзначив, що тривалi хвороби його підопічних, власне, й не дозволили їм вийти на пік форми.
 
Щодо чоловічої команди, то в їхньому випадку перепоною на шляху до високих результатів на Олімпіаді-2018 могли стати прорахунки тренерського штабу на чолі зi словаком Юраєм Санітрою в питанні адаптації-акліматизації.
 
Не раз відзначалося, що у Пхенчхані наша чоловіча команда жила за європейським часом, при тому що часова різниця між столицею ОІ-2018 та Києвом становить сім годин.
 
Подейкували, що впродовж деякого часу такої ж практики дотримувалися й у жіночій команді, утім, як наголошувала Олена Підгрушна, природа брала своє й змушувала спортсменок прокидатися разом із сонцем, хоча, згідно з тренерським задумом, їхній організм, зорієнтований на європейський годинник, мав ще спати й спати.
 
Якщо Олімпіада загалом ви­йшла для українських біатлоністів провальною, то, повернувшись до Європи, вітчизняні «стріляючі лижники» спромоглися на кілька знакових стартів у Кубку світу.
 
На етапі у фінському Контіолахті наша змішана «естафета» виграла «срібло», а у Холменколлені Юлія Джима за підсумками спринту піднялася на третю сходинку п’єдесталу.
 
Третій у сезоні персональний успіх Джими згладив гіркоту від командних невдач «синьо-жовтих» на передостанньому етапі КС-2017/2018.
 
Найбільш очікуваними та не менш принциповими для українського біатлону були чоловіча та жіноча естафетні гонки в Холменколлені, адже від них багато в чому залежала кількість наших репрезентантів у наступному сезоні КС.
 
Підсумкове восьме місце нашої жіночої четвірки та 12-те — чоловічої не дозволило серйозно поповнити очковий доробок України в Кубку націй, від місця в якому, загалом, і залежить кількість квот на наступний змагальний сезон.
 
І хоча формально обидві наші збірні досі перебувають у старих квотних рамках, існує висока ймовірність того, що після етапу в Тюмені наша жіноча команда в Кубку націй опуститься нижче п’ятого місця, котре гарантує країні максимальну квоту в шість спортсменів, а чоловіки випадуть iз «топ-10», чим зменшать iз п’яти до чотирьох своє представництво в гонках майбутнього КС.
 
Іншою не надто приємною для вітчизняного біатлону новиною може стати бажання найуспішнішої в нинішньому сезоні української біатлоністки Юлії Джими завершити свою кар’єру.
 
«Відчуваю, що вже переросла свій рівень», — заявила олімпійська чемпіонка 2014 року.