В Умані брацлавські хасиди відзначили день народження Раббі Нахмана

20.03.2018
До Умані знову масово з’їхалися хасиди. У суботу вони відсвяткували тут день народження свого духовного наставника Раббі Нахмана. 
 
Як повідомили «Україні молодій» в Уманській міській раді, наразі в місті залишаються близько двох тисяч паломників, є серед них і жінки з дітьми.
 
За заповітом засновника брацлавського хасидизму Раббi Нахмана, який народився 17 березня 1772 року в селищі міського типу Меджибіж, що в Летичівському районі на Хмельниччині, а похований в Умані, подарунок долі буде тому, хто приїде на його могилу саме в день народження проповідника.
 
Тож хасиди й прагнуть цього березневого дня побувати в Умані і від щирого серця, як і заповідав Раббі Нахман, помолитися біля могили цадика, вірячи в те, що він допоможе здійснитися їхнім мріям. 
 
Узагалі, чимало хасидів тепер живуть в Умані постійно. Вони не стоять осторонь життя міста.
 
Цієї зими, приміром, тамтешній Міжнародний благодійний фонд імені Раббі Нахмана за власні кошти розчищав  від снігу вулиці районного центру в мікрорайоні паломництва хасидів — Пушкіна та Григорія Косинки.
 
Також єврейська громада Умані спільно з Ізраїльською національною медичною службою МАДА та благодійною організацією Ацала Лельо Гвульот підготували та випустили вже другу групу волонтерів-медиків, а в мікрорайоні паломництва постійно чергують реанімобіль та карета «швидкої допомоги».
 
Що цікаво, днями в Уманській міській раді підбили підсумки паломництва брацлавських хасидів у 2017 році.
 
За офіційними даними, у вересні минулого року на святкування Рош-га-Шана прибуло 33 тис. 229 брацлавських хасидів, серед них 3 тис. 112 дітей i 14 жінок.
 
Як і в попередні роки, спостерігалась тенденція до збільшення потоку брацлавських хасидів, було зафіксовано рекордну кількість паломників, а до бюджету надійшло 11,8 млн. грн.
 
Нині, кажуть в Умані, залишається невирішеним введення в експлуатацію будівлі синагоги, яка може вміщувати одночасно до 5 тисяч осіб.
 
За словами міського голови Умані Олександра Цебрія, врахувавши всі проблемні питання, місто вже сьогодні починає готуватися до прийому паломників цієї осені.
 
Святкування Рош-га-Шана, яке цьогоріч припадає на 9 вересня, зазначає міський голова, повинно пройти на належному рівні, і на це будуть спрямовані всі зусилля міської влади.