Геть до Москви: Британія дала 23 російським дипломатам тиждень на збори

16.03.2018
Британія вишле 23 російських дипломатів через отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля в Солсбері, заявила у середу прем’єр-міністр країни Тереза Мей.
 
Таке рішення ухвалили, оскільки Москва не відповіла на вимогу пані Мей протягом доби пояснити Лондону, як отруйна речовина, розроблена в Росії, опинилася у Британії та поставила під загрозу життя британців.
 
За словами Мей, Росія продемонструвала сарказм, презирство та зневагу на вимогу Великої Британії пояснити ситуацію.
 
Прем’єр наголосила, що у справі про замах на вбивство Скрипаля та його доньки немає «іншого висновку, окрім того, що російська держава винна», цитує її слова Бі-Бі-Сі.
 
Глава уряду зазначила, що російським дипломатам, яких Лондон вважає співробітниками розвідки, дають тиждень на збори.
 
Тереза Мей наголосила, що це вислання стане найбільшим за останні 30 років і «підірве діяльність російської розвідки в Британії на довгі роки».
 
Британія також відкликає запрошення голові російського МЗС Сергію Лаврову відвідати Лондон, а британські високопосадовці та члени королівської родини не поїдуть на Чемпіонат світу з футболу, який пройде влітку в Росії.
 
За словами Мей, будуть призупинені всі заплановані двосторонні контакти Британії та Росії на високому рівні.
 
Вирішено заморозити російські державні активи, якщо будуть докази їх можливої загрози життю або майну громадян та резидентів Британії.
 
Крім того, Лондон має намір посилити контроль приватних літаків, російських вантажів і посилити перевірки на митниці.
 
Водночас міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров пообіцяв відповісти англійцям тим же, тобто вислати із РФ дипломатів Британії.
 
На запитання «Коли?», Лавров обмежився словами «обов’язково» та «скоро», повідомляють російські ЗМІ. 
 
Білий дім висловив солідарність зі своїм «найближчим союзником» та підтримав рішення британського уряду вислати дипломатів.
 
Речниця Білого Дому Сара Сандерс наголосила, що Росія підриває безпеку в усьо­му світі.
 
Вона додала, що США прагнуть, аби такі «жахливі атаки» не повторювалися у майбутньому. За словами Сандерс, висилка російських дипломатів з Британії є «справедливою відповіддю».
 
«Ця остання акція Росії вписується у схему поведінки, в якій Росія ігнорує заснований на міжнародному праві порядок, підриває суверенітет і безпеку країн в усьому світі, намагається підірвати та дискредитувати західні демократичні інститути та процеси», — наголосила вона.
 
Заява Білого дому майже збігається зі словами представника США в ООН Ніккі Хейлі на засіданні Ради Безпеки, яке скликала ввечері 14 березня Велика Британія.
 
Пані Хейлі наголосила на «особливих відносинах» між США та Британією і пообіцяла, що її країна завжди підтримуватиме Лондон. Про подібну солідарність iз діями Великої Британії заявив також представник Франції. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Одночасно з заявою Терези Мей у Лондоні знайшли мертвим колишнього топ-менеджера «Аерофлоту» і соратника Бориса Березовського Миколу Глушкова. Поліція Лондона почала розслідування.
 
ЗМІ повідомили, що на шиї Глушкова є сліди удушення. Знайомий Глушкова вважає, що той не міг повіситися. Російське видання «Комерсант» iз посиланням на знайомих Глушкова пише, що тіло знайшла його дочка Наталія у квартирі на околиці Лондона — Кінгстоні.
 
Наразі розслідування веде контртерористичний підрозділ британської поліції. Газета нагадує, що Бориса Березовського також знайшли повішеним у його будинку в передмісті Лондона в березні 2013 року, а Глушков був його партнером і найближчим соратником.
 
«Глушков був відомий як людина, яка втекла до Британії разом iз Березовським і [колишнім офіцером ФСБ Олександром] Литвиненком. Його заочно засудили в Росії, але громадська думка в Москві така, що він був одним iз тих, хто втік, щоб сховатися у Великій Британії під захистом англійців. Британський суд відмовив у вимогах про його видачу Росії», — нагадав колишній соратник Березовського Олександр Гольдфарб.