ЄС не визнає вибори президента РФ в анексованому Криму — Могеріні

14.03.2018
Верховний представник ЄС iз питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні запевнила, що ЄС не визнає вибори президента РФ в незаконно анексованому Криму.
 
Про це вона заявила 12 березня на спільній прес-конференції з Президентом Петром Порошенком у Києві.
 
Могеріні підкреслила: надзвичайно важливо, що цей візит відбувається буквально за кілька днів до четвертої річниці незаконної анексії Криму та Севастополя.
 
Верховний представник ЄС сказала: «Ми не визнаємо цю незаконну анексію та продовжуємо впроваджувати нашу політику щодо невизнання цієї незаконної анексії».
 
І додала: «Ми (ЄС. — Ред.) також не визнаємо вибори (президента РФ. — Ред.), які проводитимуть у Криму, та продовжуємо санкції у цьому відношенні».
 
Під час прес-конференції Федеріка Могеріні також закликала РФ звільнити всіх, хто був незаконно затриманий та утримується за ґратами в Криму та на території Росії.
 
Нагадаємо, 16 березня 2014 на території Криму і міста Севастополь пройшов псевдореферендум про статус півострова, за фальсифікованими результатами якого Росія включила Крим до свого складу. 
 
Рада ЄС 12 березня нинішнього року вкотре, цього разу до 15 вересня, продовжила індивідуальні санкції за підрив і загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.
 
Обмежувальні заходи складаються із замороження рахунків і заборони на в’їзд. Вони застосовуються до 150 осіб та 38 компаній,  йдеться в офіційному повідомленні.
 
Тим часом Меджліс кримськотатарського народу оприлюднив звернення, в якому констатує: «Кримські татари не братимуть участі в незаконних виборах 18 березня 2018 року, що проводяться російськими окупантами в тимчасово окупованому Криму».
 
Ще 1 березня Верховна Рада України закликала Раду Безпеки і Ген­асамблею ООН, ОБСЄ, Європейський Союз, НАТО, міжнародні організації, іноземні парламенти і уряди не визнавати легітимність російських виборів в анексованому Криму.
 
На 14 березня заплановано поїздку президента РФ Володимира Путіна в анексований Росією Крим, написали у російському виданні «Дождь» у понеділок.
 
Під час останньої перед президентськими виборами регіональної поїздки Путін візьме участь у другому за час кампанії багатотисячному мітингу.
 
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив цю інформацію. «Це річниця референдуму. В Криму та Севастополі вона дуже важлива і відзначається», — заявив він.