Від новачків до потенційних наступників: хто отримав портфелі у новому уряді Меркель

13.03.2018
Від новачків до потенційних наступників: хто отримав портфелі у новому уряді Меркель

Гайко Маас тепер куруватиме закордонну політику ФРН.

Після п’ятимісячної коаліціади укомплектовано повний склад нового уряду Німеччини.
 
Жінки очолять майже половину міністерств у новому кабінеті Ангели Меркель.
 
Серед міністрів є і новачки, і навіть потенційні наступники канцлера, зазначає у своєму коментарі «Німецька хвиля». 
 
«Слава Богу, що відомство канцлера залишилося у наших руках», — з гіркою іронією підсумували результати коаліційних переговорів деякі політики з табору Ангели Меркель, дізнавшись, що соціал-демократам дістанеться важливе міністерство фінансів.
 
Інакше коаліцію було б не створити. Тепер вважається, що позиції Меркель послабились. Чи піде вона раніше 4-річного терміну? Меркель відповідає, що ні.
 
Отже, міністерство фінансів дісталося 59-річному Олафу Шольцу. Нових запозичень на тлі зростання економіки Шольц не планує.
 
Це записано в коаліційній угоді, хоча така економія подобається не всім соціал-демократам. Шольц буде і віце-канцлером у новому кабінеті.
 
68-річний Горст Зеегофер упродовж майже десятиліття керував Баварією. Тепер Зеегофер отримає пост міністра внутрішніх справ.
 
Після перейменування його відомство називатиметься «міністерством внутрішніх справ, будівництва та регіонального розвитку».
 
Неформально його називають тепер «міністерством батьківщини», що для Зеегофера має свій контекст — він переїде з Мюнхена до Берліна.
 
З жінок найвагомішу посаду отримала Урсула фон дер Ляєн, яка продовжить роботу на посту міністра оборони.
 
59-річна політик iз партії ХДС повинна впоратись із завданням переоснащення армії та реалізувати обіцянку країн НАТО підвищити оборонні бюджети до двох відсотків ВВП країни.
 
Фон дер Ляєн вважають ймовірною кандидаткою на пост Генсека Альянсу. Вибори відбудуться через два роки.
 
Вибір 37-річного Єнса Шпана — нової зірки та одного з найгучніших внутрішньопартійних критиків канцлера — на пост міністра охорони здоров’я вважають вдалим багато оглядачів.
 
По-перше, Шпан упродовж семи років є експертом партії у цій сфері. По-друге, його вважають одним iз потенційних наступників Ангели Меркель.
 
Генеральний секретар СДПН Губертус Гайль призначений наступним міністром праці. Член Бундестагу з 1998 року, Гайль двічі був секретарем партії. Це міністерство є одним iз найважливіших у німецькому уряді.
 
Воно відповідає за соціальні пільги, а тому має чи не найбільший бюджет з-поміж усіх міністерств — близько 130 млрд. євро (160 млрд. доларів).
 
А от призначення Ані Карлічек на пост міністра освіти не очікував майже ніхто. 46-річна політик iз партії ХДС за освітою — менеджер iз продажу, у вересні пройшла в Бундестаг, вигравши вибори у своєму окрузі. З січня 2017 року вона займалася організаційними справами фракції ХДС/ХСС.
 
62-річний Герд Мюллер iз ХСС збереже за собою посаду міністра з питань економічного співробітництва і розвитку ФРН. Його основне завдання — допомагати розвитку бідних країн і боротися з причинами, які призводять до міграції.
 
Але Україну з усього складу німецького уряду найбільше цікавить особа міністра закордонних справ. І тут сталася несподіванка.
 
Чинний глава МЗС Зіґмар Ґабріель був упевнений, що його успіхи на посту помітять колеги по партії і схвалять його кандидатуру.
 
Однак унаслідок внутрішньопартійної боротьби пост дістався несподіваному кандидату — чинному міністру юстиції 51-річному Гайко Маасу.
 
Він відзначився ініціюванням закону про захист прав у соціальних мережах, який критики вважають чи не початком епохи цензури в інтернеті.
 
Новий очільник німецького міністерства закордонних справ Гайко Маас рідко тримає язика за зубами, зазначає «Німецька хвиля». Він не раз вдавався до публічних конфронтацій з опонентами.
 
«Йдеться про справедливість. За неї я борюся усе моє політичне життя. Це — моя принципова позиція», — так характеризує себе на своїй інтернет-сторінці новий міністр закордонних справ Німеччини.
 
Власне, міністру юстиції ця оцінка пасує чудово. Однак після чотирьох років ця людина залишає цей пост, щоб стати головним дипломатом Німеччини.
 
Звичайно, Маас не повинен змінювати свою установку, однак тепер він має навчитися стримуватися. Оскільки на новій посаді  необережне слово може викликати непередбачувані наслідки набагато швидше, ніж на будь-якому іншому політичному полі.
 
У 2016 році Маас, батько двох синів, розлучився з дружиною після 15 років спільного життя та зійшовся з акторкою Наталією Вернер.
 
Маас не раз ставав героєм публікацій у ЗМІ через свою любов до хорошого одягу. Його мати була швачкою, а батько — кадровим військовим. Саме це, можливо, і пояснює витонченість стилю нового міністра закордонних справ Німеччини.