В Очакові та Миколаєві цього сезону пляжі прибиратимуть чудо-машини

13.03.2018
Кажуть: готуйся до літнього відпочинку не пізніше, ніж ранньою весною.
 
Вітчизняні південні курортні міста вже переймаються купівлею зручної в обслуговуванні техніки, за допомогою якої легко очищувати пляжний пісок від побутових відходів.
 
Справжніми піонерами у цій справі стала служба благоустрою міста Очаків, яка закупила нові машини в Італії ще на початку 2018 року.
 
Пізніше до такої ініціативи вирішили приєднатися й колеги з Миколаєва, пропозиція пролунала від новопризначеного директора «Агентства розвитку Миколаєва» Віталія Воронова.
 
Як інформує сайт закупівель «Прозорро», тендерний аукціон із закупівлі пляжноприбиральної техніки для міста Очаків відбувся другого березня, а переможцем стала фірма з Одеси «Форвардгруп».
 
Спочатку в аукціоні взяли участь п’ять фірм, але пропозиція переможця виявилася найвигіднішою (375 тисяч гривень при початковій вартості у 500 тисяч гривень).
 
«На початку нинішнього року депутати міськради схвалили рішення про виділення з міського бюджету трьох мільйонів гривень на ремонт доріг, а також двох iз половиною мільйонів на покупку нової техніки з метою благоустрою міста, — розповів заступник мера міста Олексій Васьков. — Сподіваємося, що новий курортний сезон принесе дохід вищий, аніж це було у 2017 році, що й дозволить нам окупити це корисне придбання».
 
Керівництво Миколаєва також знайшло фінансову можливість для закупівлі необхідних агрегатів, хоча вартість кожної такої машини становить більш ніж 400 тисяч гривень.
 
Технічні характеристики «прибиральника пляжу» дозволяють за годину очистити пісок на площі понад один кілометр.
 
Потужність чудо-машини дозволяє якісно чистити пісок навіть на глибині до двадцяти сантиметрів.
 
Працює техніка за дуже простою схемою: навісний пристрій встановлюють на міні-трактор, який крок за кроком якісно просіває весь пісок через особливе велике сито.
 
У цьому кошику залишаються всі недопалки та інше сміття, а чистенький пісок повертається на своє місце.
 
Нагадаємо, висока вартість вивезення сміття призводить до того, що побутові відходи з пляжів вивозять украй рідко.
 
Пляжний пісок, який буквально «забитий» недопалками та іншим дрібним сміттям, сильно погіршує якість відпочинку, відштовхуючи туристів від місцевих курортних зон.
 
Утім улітку нинішнього року відпочивальники зможуть отримати екологічно чисту засмагу на чистому пісочку як в Очакові, так i в Миколаєві.