Фермери вимагають ввести фіксований податок залежно від розміру господарства

07.03.2018
Нескінченні перипетії з постійною зміною нормативів оподаткування сільськогосподарських підприємств, схоже, знову продовжаться.
 
Бо нинішня ситуація, коли податки та схеми державного стимулювання знову утворили пістрявий бюрократичний калейдоскоп iз ручним управлінням, аграріїв точно не влаштовує.
 
Так, дрібні фермери закликають ввести фіксований податок, який залежатиме від розміру господарства.
 
Про це вони заявили на 28-му з’їзді Асоціації фермерів i землевласників України (АФЗУ). 
 
Пропонується ввести фіксований податок iз гектара землі.
 
«Сьогодні немає закону про одноосібне господарство. Ми багато років говоримо про той єдиний податок на землю, та понад два десятиліття не можемо його запровадити. Щоб одноосібники приєдналися до асоціації, потрібен єдиний податок на землю, і він має бути універсальним для всіх: для фермера, для одноосібника, для кожного», — каже фермер, голова АФЗУ Гощанського району Олег Поліщук. 
 
Присутній на з’їзді перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк пообіцяв фермерам пролобіювати пільговий період на деякі види податків.
 
«Єдиний податок потрібно запровадити. ЄСВ, який платить фермерське господарство та, особливо, сімейні фермерські господарства, повинна сплачувати держава, принаймні якийсь пільговий період, наприклад, упродовж п’яти років», — зазначив  Мартинюк.
 
Інший заступник міністра, Віктор Шеремета, навіть пояснив, як це має працювати на практиці: «Те, що ми виступаємо за єдиний податок на гектар, — це правильно. Але він повинен бути диференційованим: малий фермер платить менший податок, велике підприємство — більший податок. Можна зменшити ставку за відшкодування при експорті. Дрібні фермери не отримують такого відшкодування, бо ніхто з них зазвичай не експортує. Тим часом за минулий рік держава відшкодувала експортерам майже 100 мільярдів грн. Можна знайти баланс, щоб задовольнити і фермера, і великого виробника-експортера».
 
Фермери ж пропонують до такої «ідеальної картини» міністерства свої правки.
 
«Універсальний прозорий фіксований податок з 1 гектара в рослинництві або з виручки у тваринництві повинен бути диференційованим: відсутня плата для дрібних господарств, низька — для середніх, малих і висока — для великих господарств. Задля агроекологічного користування землею держава повинна обмежити верхню планку оренди», — вважає голова Драбівської районної організації АФЗУ Валерій Перепелиця. На його думку, фермерське господарство не може конкурувати з холдингами, бо на відміну від них сплачує всі податки.
 
Звісно, здорова конкуренція, яка б усунула преференції для одних виробників коштом інших, оздоровила б і економічну ситуацію в галузі.
 
Щоправда, навряд чи вона «одужає» в результаті популістичного перетягування пільг з однієї категорії виробників на іншу і навпаки. Саме від таких перекроювань агробізнес і лихоманить останніми роками.