Тріумфатором французької премії «Сезар» став фільм «120 ударів на хвилину»

06.03.2018
Тріумфатором французької премії «Сезар» став фільм «120 ударів на хвилину»

Пенелопа Крус отримує «Сезара» з рук режисера Педро Альмодовара.

Минулої п’ятниці в Парижі пройшла 43-тя церемонія вручення найвищої французької кінематографічної нагороди «Сезар».
 
Премія Французької академії кіномистецтв названа на честь відомого скульптора-авангардиста Сезара Бальдаччіні, який розробив дизайн приза-статуетки вагою близько 4,5 кілограма. 
 
Головним тріумфатором цьогорічної церемонії став фільм «120 ударів на хвилину» режисера Робена Кампійо.
 
Стрічка перемогла в шести номінаціях, включно з головною «Кращий фільм року». Фільм розповідає про діяльність асоціації з боротьби зі СНІДом Act Up («Розпочинай діяти») у перші роки поширення епідемії цієї хвороби.
 
Ця асоціація утворилась внаслідок громадської ініціативи як реакція на бездіяльність уряду та медичних органів перед обличчям нової смертельної загрози.  
 
Ця ж стрічка отримала статуетки за кращий оригінальний сценарій та кращий монтаж, які також дісталися Робену Кампійо, оскільки він виступав і в цих іпостасях. Тож додому він забрав 13,5 кілограма нагород. 
 
Іншим фаворитом вечора «Сезарів» була історична драма режисера Альбера Дюпонтеля «До побачення там, нагорі».
 
Ця історична фреска за романом лауреата Гонкурівської премії П’єра Леметра отримала нагороди за кращу режисуру, кращий адаптований сценарій та кращі декорації і костюми. 
 
Кращою акторкою визнана Жанн Балібар, яка виконала головну роль в біографічній екранізації «Барбара» про французьку співачку Барбару в постановці Матьє Амальріка.
 
Приз кращого актора здобув 36-річний Сван Арло за роль у фільмі «Дрібний фермер», який розповідає про власника маленького фермерського господарства, що намагається врятувати своїх корів під час епідемії «коров’ячого сказу».
 
Цей фільм також відзначений призами за кращий режисерський дебют та кращу роль другого плану — її отримала Сара Жиродо, донька актора Бернара Жиродо. 
 
У категорії «Кращий зарубіжний фільм» перемогла робота російського режисера Андрія Звягінцева «Нелюбов», яку згодом, на «Оскарі», оминула удача. 
 
За традицією, щороку вручається почесний «Сезар» за внесок у кіномистецтво.
 
Цього року його отримала іспанська актриса Пенелопа Крус, яка прийшла на церемонію в супроводі чоловіка, відомого іспанського актора Хав’єра Бардема, матері та інших членів родини.
 
Колективна поїздка на церемонію була виправданою, бо Крус стала першою іспанською акторкою, яка має «Оскара», а тепер здобула черговий трофей — «Сезара».