«Купуй українське»: півсотні депутатів приводить до тями Посла ЄС

02.03.2018
Понад 50 народних депутатів України закликали Посла ЄС в Україні Х’юга Мінгареллі та очільника Генерального директорату Єврокомісії Крістіана Даніельсона припинити безапеляційні критичні висловлювання та навішування політичних ярликів щодо українського законодавства та діяльності національного парламенту.
 
Як наголошується, така поведінка дипломатів грубо суперечить статті 41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року. Вона передбачає, в тому числі, обов’язок дипломатів «поважати закони і постанови держави перебування, не втручатися у внутрішні справи цієї держави».
 
Колективне депутатське звернення Послу ЄС вручив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк під час парламентської наради за участі Голови ВР, Прем’єр-міністра, членів уряду та голів парламентських комітетів.
 
Останнім часом iз боку дипломатів та високопосадовців ЄС неодноразово лунала критика законопроекту №7206 «Купуй українське, плати українцям», прийнятого Верховною Радою України за основу 241 голосом та широко підтримуваного українським суспільством і провідними виробничими асоціаціями.
 
Законодавці підкреслили, що це вже не перший випадок і їхнiй терпець урвався.
 
«Раніше ми вже чули від імені Представництва ЄС та високопосадовців Єврокомісії необґрунтовану критику закону про 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляку та тимчасове підвищення вивізного мита на металобрухт. Вважаємо подібні заяви такими, які не враховують реальний соціально-економічний та безпеково-політичний контекст і не відповідають духу дружніх стосунків та рівню стратегічної співпраці між ЄС і Україною», — заявили українські парламентарії.
 
У депутатському зверненні також наголошується: законопроект №7206 «Купуй українське, плати українцям» жодним чином не дискримінує європейських інвесторів, не обмежує вільну торгівлю України з ЄС чи іншими торговельними партнерами.
 
Насправді він, з урахуванням кращого світового досвіду, запроваджує багатофакторну модель державних закупівель, яка підніме інвестиційну привабливість України, створить економічні стимули для локалізації в Україні виробництв, зміцнить українську економіку, а отже, й обороноздатність нашої держави як форпосту західної цивілізації.
 
Українська сторона переконана — законопроект відповідає як вітчизняним, так і європейським інтересам та не суперечить ані Угоді з СОТ, ані Угоді про вільну торгівлю з ЄС (ПВЗВТ), оскільки підпадає під дозволені винятки з них.
 
Тим часом в iнтернеті продовжується Всеукраїнський флешмоб виробників і підприємців на підтримку «Купуй українське, плати українцям!».
 
Як повідомлялось раніше, топ-5 об’єднань промисловців, підприємців та роботодавців України (ФРУ, УСПП, ТПП, УАВ, Рада підприємців при КМУ) вимагають негайного прийняття Верховною Радою законопроекту №7206 «Купуй українське, плати українцям», ініційованого Олегом Ляшком, Віктором Галасюком та кількома десятками нардепів.
 
 До лав об’єднань, які звернулися до керівництва держави на підтримку законопроекту 7206, входять десятки тисяч підприємств, що генерують понад 80% ВВП України та представляють усі сектори та галузі національної економіки.