Перші сім ОТГ отримали у власність кілька тисяч гектарів сільгоспугідь

02.03.2018
Кабмін передав землю сільгосппризначення за межами населених пунктів першим семи ОТГ.
 
Як повідомив «Урядовий портал», перехід земельних площ у місцеве управління за програмою поглиблення децентралізації в Україні відбуватиметься й надалі.
 
Рішення про передачу перших сільгоспнаділів прийняли наприкінці січня, а вже 27 лютого воно вступило в практичну фазу реалізації.
 
Земельні ділянки загальною площею 7,8 тисячі гектарів у комунальну власність у лютому отримали стартові сім громад iз різних областей України.
 
З них Городищенська сільська ОТГ Луцького району Волинської області — 926,5 гектара; Гірсівська сільська і Приазовська селищна  Приазовського району Запорізької області — 798,5 і 705,2 гектара, відповідно; Смирновська сільська Більмацького району Запорізької області — 1,6 тисячі гектарів; Помічнянська міська Добровеличківського району Кіровоградської області — 70,6 гектара; Оболонська сільська Семенівського району Полтавської області — 3 тисячі гектарiв; Наталінська сільська Красноградського району Харківської області — 791 гектар.
 
Сто відсотків земельних ділянок на території згаданих ОТГ  сформовано, й відомості про них внесено до Державного земельного кадастру, що й дозволило здійснити передачу в стислі терміни — протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного звернення головним управлінням земельної служби. Процедура не потребувала витрат з державного бюджету.
 
Реформа децентралізації почалася рівно чотири роки тому, аби розвивати потенціал, який мають місцеві громади. За цей час вона стала незворотною: передача фінансових і адміністративних повноважень вже закріплена законодавчо.
 
Очікується, що процес переходу земель в місцеве управління буде завершено до кінця поточного року. 
 
Вибори ще в сорока новостворених об’єднаних територіальних громадах відбудуться 29 квітня 2018 року. І вже у травні обране керівництво запрацює у чотирьох міських, чотирнадцяти селищних, двадцяти двох сільських ОТГ.
 
Землею за межами населених пунктів, де продовжують діяти сільські та селищні ради, які відмовилися від запропонованого Кабміном сценарію об’єднання, й надалі розпоряджатимуться підрозділи Держгеокадастру, які останніми роками затверджують (не затверджують) право оренди земель сільськогосподарського призначення на свій розсуд.