Друзі Манафорта: скандал навколо екс-радника Януковича заторкує все більше політиків

27.02.2018
Друзі Манафорта: скандал навколо екс-радника Януковича заторкує все більше політиків

Тінь Януковича впала на Кваснєвського.

Прізвище колишнього президента Польщі Александра Кваснєвського спливло у США в контексті так званого російського слідства.

Американські ЗМІ повідомляють, що екс-президент Польщі міг отримувати винагороди від колишнього глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта, який раніше працював на промосковського президента України Віктора Януковича.

Александр Кваснєвський рішуче спростовує такі звинувачення.

Нові обличчя в старій справі 

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер висунув Манафорту звинувачення в нелегальних фінансових операціях, податкових злочинах та забороненій лобістській діяльності.
 
В одному з пунктів обвинувачення йдеться про переказ двох мільйонів євро на лобістську діяльність, яку координував колишній канцлер Австрії в 2007—2008 роках Альфред Гузенбауер.
 
Колишній прем’єр-міністр Італії Романо Проді вже визнав, що співпрацював з Гузенбауером, але наголосив, що метою їхньої діяльності було зближення України з Євросоюзом.
 
І що йому нічого не відомо про те, що гроші, які він отримував, походили від Манафорта. 
 
Колишній канцлер Австрії підтвердив, що зустрічався з кількома членами Конгресу США у справі України на замовлення лобінгової фірми Mercury Public Affairs.
 
Ця фірма у своїй заяві повідомила, що організувала навчальну зустріч для членів Конгресу, експертів та журналістів, на якій, окрім Проді та Гузенбауера, виступав також і Кваснєвський.
 
Останній у розмові з журналістом «Нью-Йорк Таймс» визнав, що зустрічався з Манафортом двічі чи тричі, оскільки той був радником президента Януковича.
 
«Але він нам ніколи не платив. Я не мав із ним жодних фінансових відносин», — запевнив колишній президент Польщі.
 
Втім обвинувальний акт проти Пола Манафорта не стверджує і навіть не натякає, що діяльність Кваснєвського чи інших європейських політиків була протиправною.
 
П’ятниця, 23 лютого, стала «точкою неповернення» у відносинах між двома колишніми членами команди президента США Дональда Трампа — Пола Манафорта і Ріка Гейтса. Рік Гейтс — колишній радник пана Трампа — визнав себе винним у відмиванні грошей, банківських аферах, ухиленні від сплати податків і незаконному лобіюванні інтересів України за часів президента Віктора Януковича.
 
Водночас колишній канцлер Австрії Альфред Гузенбауер у неділю, 25 лютого, підтвердив австрійській інформагенції APA, що таки здійснював «оплачуване» лобіювання задля зближення України з Євросоюзом у 2012-2013 роках.
 
Але він заперечив, що очолював так звану «Габсбурзьку групу» політиків, учасникам якої таємно платив колишній політтехнолог Януковича Пол Манафорт.
 
Гузенбауер повідомив, що кілька разів зустрічався з Манафортом, у тому числі під час подорожей до США, але нічого не знав про його незаконне лобіювання. 

Гроші на імідж 

Згідно з документами, пан Манафорт, який співпрацював із Партією регіонів і Віктором Януковичем від 2006 року, почав формувати позитивний імідж українського керівництва і лобіювати його інтереси за кордоном у 2012 році, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Саме тоді в Бельгії створили Європейський центр сучасної України, який працював «рупором Януковича» і його партії.
 
Керівництво центру безпосередньо підпорядковувалося першому віце-прем’єру України. Пан Мюллер не називає імені, але вказує, що це 2012 рік.
 
Тоді, згідно зі штатним розкладом Кабінету Міністрів, ці посади обіймали Андрій Клюєв, Валерій Хорошковський та Сергій Арбузов.
 
У 2012 році за сприяння Ріка Гейтса пан Манафорт найняв дві компанії у Вашингтоні. У документах Мюллера вони позначені як «компанія А» (це нею мав керувати канцлер Австрії) і «компанія Б».
 
Американський телеканал Ен-Бі-Сі та газета The Hill ідентифікували їх, як Mercury Public Affairs і Podesta Group.
 
Надалі Гейтс і Манафорт доповідали Януковичу про те, як його діяльність сприймають у Вашингтоні: що йде добре, а що варто виправити.
 
Обидві компанії отримували від пана Манафорта директиви, як говорити з конгресменами щодо складних питань, зокрема про законність президентських виборів 2010 року й ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко. 
 
Аби не привертати уваги до лобістської діяльності, Манафорт і Гейтс зробили Європейський центр сучасної України клієнтом «компаній А і Б».
 
З ними підписали відповідні контракти, і вони отримували оплату за свої послуги від офшорних структур Манафорта.
 
Загалом лобістські компанії отримали від політтехнолога 2 мільйони доларів, як вважає слідство, чудово розуміючи, що центр є тільки «фіговим листком». 
 
У 2012 році пан Манафорт отримав завдання від Януковича: найняти американську юридичну компанію (в обвинувальних актах вона фігурує як «компанія С»), а йдеться про адвокатську фірму Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, яка написала доповідь про справу Тимошенко, котра тоді вже перебувала у в’язниці.
 
США офіційно засудили українську владу за ув’язнення лідерки опозиції, і відносини між країнами стали прохолоднішими.
 
Манафорт і Гейтс через свої офшорні рахунки заплатили за доповідь у справі Тимошенко 4 мільйони. Політтехнологи розіслали текст доповіді журналістам і політикам, і Манафорт особисто відзвітував Януковичу про виконану роботу.
 
У 2012 році пан Манафорт і пан Гейтс від імені пана Януковича і Партії регіонів таємно найняли команду, яка складалася з колишніх європейських провідних політиків, аби ті прихильно відгукувалися про стан речей в Україні.
 
Вона мала неформальну назву «Габсбурзька група», її члени мали давати свою «незалежну оцінку» діям уряду України.
 
Офіційно вони не були друзями пана Януковича, але отримували фінансове заохочення за лобістські послуги. Тепер на екс-канцлера Австрії Гузенбауера та екс-президента Польщі Кваснєвського падає тінь платних членів цієї групи.