У Києві презентували прототип Національної інфраструктури геопросторових даних України

27.02.2018
Державна служба України з питань геодезії, картографії і кадастру та Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) презентували прототип Національної інфраструктури геопросторових даних.
 
Його створено для території 12 квадратних кілометрів у Вінницькій області. Проект представили на міжнародній конференції «НІГД: на шляху до інформаційного суспільства».
 
Прототип представляє собою єдину картографічну основу, на якій консолідовано базові та профільні групи даних про координати, межі адміністративно-територіального устрою, гідрографічні об’єкти, населені пункти та вулично-дорожню мережу, промислові, сільськогосподарські та соціокультурні об’єкти, автомобільні дороги, залізниці, земельні ділянки на зазначеній території.
 
Всі дані та їх поєднання доступні в режимі онлайн.
 
Ознайомитися з прототипом можна за посиланням http://nsdi.land.gov.ua. Для цього достатньо зареєструватися на відповідному порталі Держгеокадастру.
 
Прототип системи НІГД у перспективі розгорнуть на всю територію України. Щоб забезпечити ефективну координацію цього процесу, створено Координаційну раду.
 
До неї увійшли представники міністерств та інших органів влади, що володіють геопросторовою інформацією.
 
«Надзвичайно приємно повідомити про успішне завершення проекту зі створення Національної інфраструктури геопросторових даних. У рамках цього проекту японська сторона відряджала фахівців даної сфери, забезпечувала обладнанням та проводила тренінги в Японії. Сподіваюся, що наші знання та технології, передані Україні в ході цієї технічної співпраці, зроблять внесок у розширення та функціонування НІГД для всієї території України», — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Й. В. Шікегі Сумі.
 
Уряд сформував концепцію «цифрової економіки», щоб оптимізувати управління всіма ресурсами та процесами в державі.
 
Створення НІГД формує інфраструктурне забезпечення для її практичної реалізації.
 
За словами першого заступника міністра аграрної політики Максима Мартинюка, завдяки фінансовій та експертній міжнародній підтримці Україна розраховує розширити створений прототип на всю територію держави.
 
Наразі відсутня нормативно-правова база створення та функціонування Національної інфраструктури геопросторових даних.
 
Держгеокадастр розробив відповідний законопроект, який вже подано у Верховну Раду України.
 
Забезпечення широкого та зручного доступу до інформації через єдиний геопортал дозволить багатьом галузям економіки та державним установам підвищити ефективність роботи, знизивши витрати на пошук даних.
 
Створення інтероперабельної системи геопросторової інформації забезпечить також можливість подальшої інтеграції України у світовий, та, зокрема, європейський економічний і інформаційний простір.
 
Проект технічної допомоги «Створення Національної інфраструктури геопросторових даних в Україні» реалізується з вересня 2015 року.
 
Донор проекту — уряд Японії через Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA). Бенефіціар проекту — Держгеокадастр, реципієнт — ДП «Центр державного земельного кадастру».
 
Виконавцями стали консалтингові компанії Kokusai Kogyo Ltd, PASCO Corporation. Бюджет проекту — приблизно 2,6 мільйона доларів США.
 
Японська агенція міжнародної співпраці — це найбільше у світі агентство двостороннього розвитку, що надає технічну підтримку, пільгові кредити та грантову допомогу в різних сферах діяльності.
 
Проекти за підтримки JICA реалізуються в більш ніж 150 країнах світу.
 
У 2012 році представники землевпорядної служби України та JICA домовилися про реалізацію спільного проекту технічного співробітництва в рамках створення Національної інфраструктури геопросторових даних на базі Державного земельного кадастру.
 
У листопаді 2014 року Україна отримала повідомлення від японських колег про схвалення заявки на отримання технічної допомоги і вже наступного року розпочалася робота на пілотній території.
 
Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) — центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику щодо топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.