Після «Газпрому»: на управління українською ГТС вилаштувалась черга європейських компаній

27.02.2018
Після «Газпрому»: на управління українською ГТС вилаштувалась черга європейських компаній

Українська газотранспортна система очікує на компанію-переможця, яка зможе гарантувати її безперебійну роботу. (Фото з сайта golospravdy.com.)

Українська газотранспортна система практично готова до роботи під спільним управлінням провідних світових компаній: влада розглядає заявки претендентів на участь у консорціумі «Магістральні газопроводи України». Який, власне кажучи, і керуватиме нашою ГТС.
 
Починаючи із 2014 року, проблема «труби», як називають вітчизняну газо­транспортну систему, перестала бути політичною і російський «Газпром» покинув спроби використовувати її як важіль для політичного тиску на Україну.
 
Провалилися численні спроби Кремля стати власником нашої ГТС, щоби диктувати свої умови щодо двосторонньої торгівлі газом, — як у нього вийшло у Білорусі. І влада України ще в 2016-му вирішила, як краще використати цінний актив.
 
Рішенням уряду було утворено нового оператора ГТС. У Кабміні пояснили: виділення нашої газотранспортної системи в окрему юридичну особу та залучення європейських партнерів для управління нею необхідно для того, аби європейські компанії у майбутньому могли купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейських ринок.
 
Таким чином зберігаючи обсяги транзиту після завершення двосторонньої угоди між «Нафтогазом України» та «Газпромом». Яка завершується вже наступного року. 
 
На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, мінімальний обсяг газу, який дозволить зробити транзитний бізнес прибутковим та окупити витрати на утримання ГТС, становить 50 млрд. кубометрів у рік. «Український уряд при відборі партнерів для участі у консорціумі має ставити цю вимогу — збереження транзиту на рівні 50 мільярдів кубів щороку», — наголосив він. 
 
Президент Петро Порошенко нещодавно повідомив: понад десять компаній уже оголосили про своє бажання взяти участь в управлінні нашою ГТС. «Була проведена дуже велика робота. НАК «Нафтогаз» найняв радника, який готував пропозицію з управління нашою газотранспортною системою в повній відповідності до міжнародних правил, прозоро», — сказав Порошенко.
 
Президент також додав: «Коли ми визначимо коло компаній, які зможуть забезпечити транзит, ефективну модернізацію газотранспортної мережі і забезпечити найбільшу вигоду для Української держави, та компанія і переможе». 
 
Днями стало відомо, хто ж саме ввійшов до числа претендентів. Перелік виглядає так: Eustream (Словаччина), Snam (Італія), Gasunie (Нідерланди), GRTgaz (Франція), GAZsystem (Польща), Desfa (Греція), Reganosa (Іспанія), Verbundnetz Gas (Німеччина), Fluxys (Бельгія), Transgaz (Румунія). 
 
Із сімома з них уже проведено консультації, пропозиції інших розглянуть на початку березня.
 
«Видобуток газу в Європі падає, а потреба зростає щороку. Ми маємо унікальну газотранспортну систему, найбільші у Європі сховища природного газу, посідаємо друге місце у Європі за запасами газу. Тому і бачимо такий великий інтерес до України, — сказав віце-прем’єр Володимир Кістіон. — Наша мета — знайти надійного партнера для управління ГТС, щоби гарантувати енергетичну безпеку і Європі, і Україні».
 
Визначати переможця буде Верховна Рада України. Але перед тим «Нафтогаз України» вже підписав із нідерландською Gasunie, французькою GRTgaz, італійською Snam і словацькою Eustream меморандуми про можливу співпрацю при використанні газотранспортної системи України.
 
НАК також найняв компанію Rothschild S.p.A. (Мілан, Італія), яка працює над структуруванням самого пошуку і залучення партнера для управління ГТС України. 
 

ДО РЕЧІ

У росіян? Звичайно, дешево! 
 
Україна в особі НАК «Нафтогаз України» продовжує перемовини з російським «Газпромом» про купівлю газу, видобутого у Російській Федерації.
 
Як відомо, наприкінці минулого року «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу, за яким ми мусимо купити в «Газпрому» 5 мільярдів кубометрів блакитного палива. 
 
Коментуючи це рішення, Президент Петро Порошенко заявив: Україна готова відновити співпрацю із «Газпромом» тільки за умови, що газ буде дешевим, а умови — чесними і некорупційними.   
 
Прогресу в діалозі, за словами очільника «Нафтогазу» Андрія Коболєва, наразі немає. «Прогресу немає. Але він буде», — заявив Коболєв, додавши, що він сподівається на прийнятну ціну.